Vruć tjedan uz kratkotrajne slabe nestabilnosti

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

Ljeto je svojim kalendarskim početkom obilježilo dan s najdužim suncem pa je prikladno tome u narednom periodu podarilo i pravo ljetno vrijeme s temperaturama iznad prosjeka te slabim lokalnim nestabilnostima.

Premda smo temperaturno u ljetu već od početka mjeseca svibnja, manjak oborina postaje sve očitiji, a osobito nakon novog toplinskog vala koji nam je „na vratima” , a koji sa sobom ne donosi spasonosnu kišu.

Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature (crna linija) od prosjeka (siva linija) za područje Rijeke. Vidljiv je temperaturni skok početkom svibnja. Izvor : DHMZ

Sinoptička situacija

Sinoptički sustavi proteklih se dana vrlo sporo pomiču, a jednako tako nastavit će i narednih sedam dana što bi značilo da nas očekuje tromo vrijeme, odnosno bez većih promjena. Naime sustavi su se postavili upravo tako da hladan zrak koji se spušta prema središnjoj Europi neće doći do našeg područja pa ćemo se stalno nalaziti pod utjecajem toplog sektora iz sjeverne Afrike, više ili manje.

Iznad Europe imamo 3 bitna sustava koji će biti glavni činitelji vremena u ovome tjednu : 1. velika anticiklona kod Azora, 2. Anticiklonalni sustavi na sjeveru i sjeveroistoku Europe, 3. Ciklonalni sustavi između Engleske i Islanda.

Prikaz sinoptičke situacije u utorak sredinom dana. Izvor : Neverin

Kako je vidljivo, uz pomoć ciklona i anticiklone kod Azora , sa sjevera će se spuštati hladan zrak prema zapadnoj i središnjoj Europi, a topli zrak koji se uzdiže sa sjevera Afrike bit će usmjeren preko Balkanskog poluotoka do Poljske i konačno Skandinavije. U isto vrijeme prvi greben anticiklone koji se već stvara kod Francuske (na granici toplog i hladnog zraka) prelazi preko središnje Europe prema Skandinaviji i time dodatno pojačava pritok toplog zraka s juga koji će tijekom utorka dosegnuti vrhunac.

Glavni krivac za nastavak vrućeg i sušnog vremena bit će novi greben koji će se odvojiti od Azorske anticiklone i premjestiti do Skandinavske anticiklone i to točno u trenutku kada hladan zrak ponovo probije do Francuske. Time će greben onemogućiti hladnom zraku prodiranje do Mediteranskog mora (Genove) i pritom će ga opet dodatno zakrenuti prema središnjoj Europi kako se i sam bude kretao u smjeru sjeveroistoka. Zbog toga neće doći do razvoja konkretne ciklone s južne strane Alpa jer će se fronta zadržati sa sjeverne strane pa će naše područje ostati pod toplim sektorom uz moguće lokalne nestabilnosti koje će ponajviše biti produkt bližeg mimoilaženja fronte s našim područjem.

Prikaz temperature zraka na plohi 850 hPa (~1500 m), gdje je vidljivo kako se svjež zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topal zrak sa sjevera Afrike uzdiže se prema sjeveru Europe. Izvor : Neverin

Prije odmicanja grebena sjeverno od nas tijekom vikenda, doći će do pokušaja probijanja svježeg zraka preko istočnog ruba Alpa, no opet nedovoljno da napravi pošteno osvježenje već će se temperature s već vrlo vrućih sniziti na vruće. Dakle, slijede nam najtopliji dani ove godine, povremeno sparni, a samo lokalno i kišni. Temperatura mora na Kvarneru je 26 – 27°C.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak do sredine dana pretežno vedar, a zatim slijedi nailazak prvo umjerene visinske naoblake, a popodne i srednje uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke. U ostatku područja šansa za izraženu kišu je mala, no moguća je kratkotrajna slaba kišica. Vjetar do sredine dana slab južnih smjerova, a zatim okretanje na zapadnjak pa sjeveroistočnjak i buru koja će krajem dana ojačati na umjerenu do jaku s lokalnim olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Tijekom dana na Kvarneru 32 – 37°C, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Prikaz maksimalne temperature zraka u utorak, a moguće i najviša ovog tjedna. Izvor : Istramet
Prikaz količine oborina unutar 6 sati, vidljivo je da će glavnina lokalnih pljuskova biti u gorju. Izvor : Istramet

Srijeda do sredine dana još uz umjerenu naoblaku i mogućnost za lokalni pljusak s grmljavinom u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke, a zatim slijedi postupno razvedravanje. Već od jutra ponovno će zapuhati jugo pa bi sredinom dana puhalo umjereno, u gorju i s jakim udarima, a navečer ponovno slabljenje. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Četvrtak uglavnom pretežno vedar na čitavom području. Tijekom dana slabo do umjereno jugo, a tijekom noći slab sjeverac ili sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Petak također pretežno vedar i bez kiše, ali postepeno za stupanj dva toplije.
Vikend vruć uz povremenu naoblaku i uglavnom stabilan, moguće su tek lokalne nestabilnosti u gorju.

Sličan sadržaj