Zatišje pred buru: Jaka promjena u idućem tjednu sa zahlađenjem sve izvjesnija / Analiza relevantnih modela

10478939_846351652062463_5874680544286168365_n

Današnjih 25°C koliko je izmjereno na nekoliko lokacija u našoj županiji, u meteorološkim krugovima zovemo “dudom varalicom”, jer iza tih 25°C krije se nešto puno veće, a čiji ćemo puni utjecaj osjetiti u nadolazećem tjednu. S ljetom je gotovo, stiže obilna kiša, zahlađenje, puno vjetra, a u najvišem gorju past će i snijeg.

Iako je još dosta daleko do spomenute promjene, pokušali smo na temelju aktualnih prognostičkim modela, američkog GFS-a i europskog ECMWF-a približiti vam kako ovi modeli vide odvijanje ovog nadolazećeg događaja.

GFS
Počnimo sa trenutnom sinoptičkom situacijom sa slike ispod. Vidljivo je da je nad našim područjem pozicionirana anticiklona koja se pruža skroz iz Afrike, donoseći iznadprosječnu toplinu, dok na Atlantiku “divlja” ciklona koja svoj utjecaj širi prema sjeveru i sjeveroistoku Europe.
Ciklone na sjeveru sa Arktika povlače hladan zrak što se vidi i na 2. slici temperature na oko 1500 metara. Zbog toga ovih dana sjever i sjeveroistok dobivaju konkretniji snijeg.

Anticiklona će svoj utjecaj zadržati i do početka idućeg tjedna, iako će zbog kruženja vlažnijeg i nestabilnog zraka Sredozemlje početi stvarati naoblaku, koja će već u poslijepodnevnim satima ponedjeljka doći do našeg područja, do večeri, može biti i kiše. No to nije ni približno što nas očekuje.

U utorak će jaka ciklona nad Britanijom svoj utjecaj širiti prema jugoistoku pa će se na području sjeverne Italije stvoriti sekundarna ciklona, koja će lokalno donijeti vrlo obilne oborine u PGŽ.

Cijeli taj sustav nad zapadnom Europom tijekom srijede započet će svoje spuštanje u smjeru Alpa, a sa sobom će povlačiti hladnoću sa sjevera. Već do jutra (druga slika ispod) hladna fronta će doći do granica Hrvatske (zelena boja), a veća količina hladnoće, dovst će do produbljavanja postojeće ciklone, što može rezultirati izrazitim nevremenim, na koje posebno upozoravamo.


Fronta će do srijede navečer napredovati prema jugu Europe, a konstantan dotok hladnog zraka produbit će ciklonu nad južnim Jadranom, donoseći obilne oborine Dalmaciji, dok će na Kvarneru, zbog razlike u tlakovima jačati bura. Primjetite na slici ispod tlak od 995 hPa u južnom Jadranu.

Na sljedećoj slici možemo vidjeti da će ciklona nad jugom Jadrana opstati i nekoliko sati bez slabljenja, a povezat će se i s poljem nad središnjom Europom.

U noći na petak ciklona će se nad jugom Jadrana popunjavati, a ubrzo će ojačati anticiklona. Na Kvarneru to znači nastavak bure, bez oborina. Podsjetimo, gore smo napisali da će oborine prestati već sa odmicanjem ciklone na jug potkraj srijede.

ECMWF
Pogledajmo sada viđenje situacije prema aktualnom izlazu modela ECMWF.

Trenutni položaji sustava

I prema modelu ECMWF očekuje se prodor sustava s Atlantika i stvaranje ciklone nad sjevernom Italijom, čak još i intenzivnije od modela GFS.

Već u noći na četvrtak ta će ciklona biti nad jugom Italije, što znači prestanak oborina na Kvarneru i jačanje bure uz dotok hladnijeg zraka, kojeg je ciklona dovukla sa sobom.


Dakle, oba prognostička modela vide sličnu nadolazeću sinoptičku situaciju.
Po GFS-u, dolina s Atlantika stvorit će slabiju ciklonu nad sjevernom Italijom, a koja će dodatno ojačati s premještanjem na jug Jadrana.
Po ECMWF-u dolina s Atlantika stvrorit će jaču ciklonu nad sjevernom Italijom, koja će s premještanjem na jug slabjeti i neće biti jaka kao GFS-ova ciklona.

Jedno je sigurno, koji god model bude u pravu, pred nama je najjača promjena vremena ovog dijela godine. Lokalno će pasti preko 100 mm kiše, moguća su jaka grmljavinska nevremena, pojava orkanske bure i snijeg u najvišem gorju.

Kada se još iskristalizira situacija, izaći ćemo i s još više detalja o promjeni. Ovdje smo iznijeli mogućnost kako to vide oba modela na temelju aktualnih izlaza.

Sličan sadržaj