2014. na putu da postane najtoplija godina od početka mjerenja

Prvih deset mjeseci 2014. bilo je najtoplije od početka sustavnog mjerenja temepratura u svijetu prije 130 godina, prema podacima američke Nacionalne agencije za oceane i atmosferu, prenosi CNN.

Prema NOAA-i 2014. je na putu da postane najtoplija godina od početka mjerenja.

Prosječna globalna temperatura između siječnja i listopada bila je 0,68 stupnjeva Celzija viša od prosječne globalne temperature u 20. stoljeću koja je iznosila 14,1 stupanj Celzija.

NOAA-ina analiza je važan pokazatelj za zdravlje koji ukazuje na prijeteći trend na našem planetu, kaže meteorolog CNN-a Derek Van Dam.

“Postaje sve teže ostati skeptičan prema uzrocima zatopljavanja na planetu”, dodaje.

Ovaj je listopad bio najtopliji listopad u svijetu, pokazuju podaci NOAA-e. Živa u termometru popela nešto manje od jednog stupnja Celzija iznad prosjeka za 20. stoljeće koji je iznosio 13,9 stupnjeva Celzija.

“Rekordno visoke temperature za listopad bile su rezultat toplije površine i kopna i oceana u čitavom svijetu i ta toplina bila je relativno ravnomjerno raspoređena između sjeverne i južne polutke”, navela je agencija.

“Ono što je najupečatljivije je da ta rekordna toplina nije bila ograničena na neki određeni dio svijeta što znači da smo svi u tomu bili zajedno”, kaže Van Dam.

“Do sada je u ovoj godini rekordna temperatura bila uočena na svakom kontinentu i oceanu na našem planetu. To je nešto što ne možemo ignorirati.”

Analiza NOAA-e temelji se na globalnim temperaturama u dvije kategorije – temperaturi kopna i oceana i potom se izračunava prosjek koji uključuje obje vrijednosti.

Rekordno visoke temperature zabilježene su i na kopnu i na površinama oceana.

Temperatura površine kopna dosegnula je važan znanstveni prag i bila je gotovo dva stupnja Celzija viša od prosjeka za listopad u 20. stoljeću koji je iznosio 9,3 stupnja Celzija.

Znanstvenici već dugo predviđaju da će porast globalne temperature od samo dva stupnja Celzija biti poguban za planet pridonoseći pojavi katastrofalnih oluja, porastu razina mora i topljenju polarnog leda.

Prema kopenhaškom sporazumu o klimatskim promjenama postignutom 2009. bilo koje prosječno temperaturno povećanje iznad dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba označeno je kao opasno.

Prema NOAA-i površine oceana također su najtoplije ikad zabilježene za listopad i gotovo stupanj Celzija toplije u odnosu na prosjek u 20. stoljeću koji je iznosio 15,9 stupnjeva.

“Rekordne temperature u 2014. posebno su bile uočljive širom sjeverne i zapadne Europe i dijelova istočne Rusije”, kaže NOAA.

Nekoliko država zabilježilo je porast prosječne temperature u listopadu veći od dva stupnja Celzija u odnosu na prosjeke u 20. stoljeću i među njima su i Australija, Njemačka, Francuska, Švicarska i Švedska, navodi CNN.

Izvor: HINA
Foto: Večernji

Sličan sadržaj