U kalendarsku zimu sa zatopljenjem, donosimo prognozu za produženi blagdanski vikend

Danas u 17 sati i 28 minuta po srednjoeuropskom vremenu nastupa zimski solsticij ili suncostaj. To je trenutak kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Tada je južni pol najviše priklonjen Suncu, a Sunčeve zrake su okomite na južnu obratnicu, na 23°27′ južne geografske širine.

Sjeverni pol je, nasuprot tomu, najviše otklonjen od Sunca i na sjevernoj polutki je noć najdulja, a dan najkraći. Zimski suncostaj je početak tzv. kalendarske (astronomske) zime na sjevernoj polutki, a događa se 21. ili 22. prosinca. Na južnoj polutki istovremeno počinje ljeto. Klimatološka zima započela je prvog dana prosinca.

Tada je vrijeme bilo baš u skladu s klimatološkim obilježima, a posljednji dani kalendarske jeseni protekli su također u tom tonu.
Tako je 20. prosinca u Rijeci izmjerena najniža temperatura od -1.6°C, što je najniže ove jeseni. U gorju se uz snježni pokrivač na tlu i vedre noći temperatura nerijetko spuštala i do -10°C.
Hladno je bilo i na otocima, od službenih postaja DHMZ-a, koje daju podatke o minimumu, u Rabu je najhladnije bilo 19. i 20. prosinca uz 1°C, dok je najhladnije ovojesensko jutro u Malom Lošinju zabilježeno upravo danas uz 4°C.

No, razdoblju hladnoće dolazi kraj. Još u petak ujutro temperature će biti niske, a zatim će rasti jer stiže južina.

Prognoza blagdanskog vikenda
Piše: Nenad Prošić

Evo nas u pomalo blagdanskom raspoloženju, započinju zimski školski praznici, a i većina zaposlenih će koristiti godišnji odmor. Mnoge sigurno zanima što mogu očekivati od vremenskih prilika. Sam početak navedenog razdoblja treba svakako iskoristiti za boravak u prirodi, jer nastavak donosi puno oblaka te južine uz povremene oborine kako na području Primorja, tako i u Gorskom kotaru.

Badnjak, djelomice i sam Božić će još biti pod prevladavajućim utjecajem stabilne anticiklone uz dosta sunca, ali i prohladna jutra, osobito u gorskom području.
No, već za Štefanje, situacija će se polako mijenjati. Zapadno od nas, daleko na Atlantiku sve više jača izrazita aktivnost uz seriju dubokih ciklona koje će sve više utjecati i na razvoj vremenskih prilika na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Do kraja godine možemo očekivati neugodnu južinu, postupan pad tlaka zraka te umjeren do pojačan jugoistočni i južni vjetar uz dosta oblaka, što sve upućuje na češće kišne epizode.

To se pogotovo odnosi na riječko zaleđe koje u takvim situacijama “nastrujavanja” vlažnog zraka, zahvaljujući orografiji, dobiva veće količine oborine pa će tako biti i ovaj put.
Mjestimice na pojedinim lokacijama stoga ne bi trebale iznenaditi ni količine do 100 mm, prvenstveno kiše, jer će uz ranije spomenutu južinu po visini osjetno zatopliti, tako da će snježna granica biti u načelu iznad 1300 metara.

Na veliku žalost onih koji su imali planove da navedeno razdoblje provedu u zimskim aktivnostima, snijeg se ne očekuje, a najvjerojatnije ga neće biti ni na tlu na sam Božić, zbog nadolazećeg zatopljenja.

A hoće li možda imati nešto više sreće na samom početku nove 2018. godine, podrobnije informacije oko sredine idućeg tjedna!

Sretan i blagoslovljen Božić svim vjernim pratiteljima Rimetea!

Sličan sadržaj