Visinska ciklona donosi oborine gorju i škuru buru na Kvarneru

Izvor naslovne ilustracije: DHMZ
Prikaz hoda prosječne dnevne temperature zraka (crna linija) u odnosu na odstupanja. Vidljivo je da se trenutno nalazimo pod ekstremno niskim temperaturama za datum. Žutim markerkom označen je period mjeseca rujna te temperaturna razlika od gotovo 20°C!

Uvod

Ciklonalni sustav Boris prošloga je tjedna uzrokovao obilnu kišu te jednu od rijetkih, ovako izraženih, temperaturnih promjena pri čemu su se vrijednosti spustile na razinu onih iz veljače ove godine! Definitivno je da se radi o jednom od najjačih „ljetnih ubojica” u proteklih par desetljeća dok su neke postaje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj zabilježile i svoje najniže maksimalne vrijednosti za rujan.

Međutim, jesen je tek počela i normalno je za očekivati povratak temperaturnih vrijednosti u prosječne, a po novome i iznadprosječne. U novome tjednu osim temperaturnog povratka u prosječne vrijednosti, postepeno će se i oborine zaustaviti , a u drugoj polovici tjedna bit će i sve više sunčanih razdoblja.

Sinoptička situacija

Premda nad većim dijelom Europe, točnije od Engleske do Rusije prevladava polje visokog tlaka zraka, po južnom su se grebenu smjestili oslabljeni ciklonalni centri, od kojih je jedna i bivša ciklona Boris. Taj se sustav upravo ponovno centrom nalazi točno iznad nas, ali u obliku visinske ciklone.

Ta visinska ciklona, osim što uzrokuje već višednevnu naoblaku, sa sobom nosi i nove oborine, no zbog putanje centra koji prolazi preko našeg područja i ide u smjeru istoka, osim oborina bit će i nove bure. Bura će isušiti zrak na Kvarneru što će otežavati itako slabim oborinama preživljavanje do tla pa će one uglavnom biti rezervirane za gorje.

Prikaz sinoptičke situacije u utorak sredinom dana. Vidljivo je ogromno polje visokog tlaka po sjeveru Europe te nekoliko slabih ciklonalnih sustava po jugu grebena anticiklone. Jedan od njih označen je ovdje da se centrom nalazi između Sardinije i Sicilije, no visinska se ciklona nalazi nad sjevernim Jadranom. Izvor: Neverin

Iznimka tome nastat će tijekom četvrtka kada se očekuje ponovno vraćanje centra visinske ciklone od Korzike prema središnjoj Dalmaciji što će povećati količinu oborina u zraku, a koje će samim time „preživjeti” buru pa bi malo kiše moglo biti i na Kvarneru.

Nakon toga sustav će se napokon raspast, a naše će područje ući pod utjecaj izraženog istočnog visinskog strujanja od anticiklone kod Skandinavije koje donosi stabilizaciju vremena i suh period barem do kraja tjedna.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak još tijekom noći oblačan uz povremenu slabu kišu, u gorju slabu do umjerenu koja će se povremeno nastaviti do popodneva. Na Kvarneru od jutra uglavnom uz umjerenu naoblaku visinskog i srednjeg tipa. U Gorskom kotaru bi se moglo skupiti do 7 mm kiše. Puhat će bura, osobito od jutra kada će ojačati na umjerenu i jaku s olujnim udarima, a lokalno i orkanskim. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz brzine udara vjetra u utorak navečer. Vidljivo je da će na istoku Kvarnera biti olujnih udara. Izvor: Istramet

Srijeda uz umjerenu naoblaku do sredine dana, a zatim postepeno sve više naoblake pa bi već popodne i navečer u gorju moglo biti slabe kiše, lokalno i kratkotrajno na Kvarneru. I dalje će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Četvrtak oblačan na čitavom području, a u Gorskom kotaru cijeli dan uz slabu do umjerenu kišu dok će na Kvarneru padati povremeno i slabo. Ukupno bi u Gorskom kotaru moglo past 10 – 40 mm, a na Kvarneru do 5 mm. Bura do sredine dana umjerena do jaka s olujnim udarima, a popodne u slabljenju na umjerenu i više lokaliziranu s jakim udarima dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana stupanj do dva toplije.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. Vidljivo je da će najviše kiše pasti u Gorskom kotaru te na otvorenom moru, a najmanje zbog bure na Kvarneru. Izvor : Meteoadriatic

Petak već do jutra na Kvarneru uglavnom vedro dok će se naoblaka veći dio dana zadržati u gorju, a nije isključena ni slaba povremena kiša u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Vikend na Kvarneru u znaku pretežno vedrog i sunčanog vremena, a u Gorskom kotaru će se ipak povremeno zadržavati naoblaka, no bez oborina. Bura će biti u slabljenju, a temperaturno još za stupanj dva toplije od petka.

Sličan sadržaj