AccuWeather sezonska prognoza za jesen 2019.

Meteorološki servis AccuWeather objavio je sezonsku prognozu za jesen 2019. godine za Europu.

S prvim satima rujna zakoračili smo u klimatološku jesen, a vrijeme će diljem Europe doživjeti ozbiljnije promjene nakon brojnih rekordnih vrućina tijekom ljeta.

Kišovite epizode kakve su se mogle vidjeti u Italiji i na Balkanu tijekom ljeta nastavit će se i tijekom jeseni, pri čemu će i u rujnu često dolaziti do grmljavinskog nevremena, što može povećati opasnost od poplava.

Kako jesen bude odmicala, rizik od jakih grmljavinskih oluja smanjit će se, ali mogućnost za velikim kišama i dalje će postojati, osobito tijekom listopada i studenog. Temperature će se diljem Balkana kretati oko prosjeka ili čak niže, pri čemu u gorskim predjelima može doći i do pojave snijega.

Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka u kasnoj sezoni donijet će mogućnost i obilnijeg snijega na području Mađarske i Rumunjske, prema Srbiju i Bosni i Hercegovini.

Za razliku od većine europskog kontinenta koji može očekivati temperature zraka oko prosječnih vrijednosti za doba godine, istok Europe može očekivati brži prijelaz na vrijeme sa zimskim obilježjima.

Jesen će na svome početku biti relativno blaga, no prodori hladnog zraka bit će sve učestaliji tijekom listopada i studenog. Već u mjesecu studenom mogu se očekivati količine snijega veće od prosjeka na području od baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine, pri čemu će vrijeme biti nalik prosincu i siječnju i kao takvo poslužiti kao uvod u dugu zimu. 

Dijelovi Britanskog otočja imali su dašak jeseni i tijekom kolovoza, jer je vlažno i vjetrovito vrijeme pogodilo regiju u više navrata. Kako jesen bude napredovala, prijetnja olujnih sustava jača i bit će u porastu diljem Irske i Ujedinjenog Kraljevstva. Oluje će se povremeno širiti i dalje na jug i istok, od sjevera Francuske do Nizozemske i Danske.

Jedina regija koja će tijekom jeseni najvjerojatnije i dalje “uživati” u dugotrajnoj neprimjerenoj vrućinu bit će Portugal i Španjolska. Ova će se toplina povremeno širiti i nad južnu Francusku, međutim, ni najtoplije vrijeme tijekom rujna neće se moći uspoređivati s jakim valovima ljetnih vrućina.

Nakon ljeta s povijesnim toplinskim valovima na lokacijama od Francuske do Poljske i Slovačke može se očekivati ugodnija jesen s duljim sušnim razdobljima i izostankom velikih vrućina. Iako će temperature zraka za cijelu sezonu vjerojatno biti iznad prosječnih vrijednosti na većini lokacija, dani će biti ugodni za aktivnosti na otvorenom u rujnu i listopadu.

Sličan sadržaj