ALADIN crven, hoće li se uistinu i ostvariti?

web_6h_ob_uk_24

Najnoviji izlaz modela ALADIN/HR, a kojeg možete vidjeti na našoj naslovnici, upućuje na to da je pred Kvarnerom i Gorskim kotarom još jedna kišna noć. Prema spomenutom modelu “ne gine” nam novih 30+ litara, u petak navečer, a neke oborine vidljive su i u prvom dijelu noći na subotu. No, imajući u vidu da je upravo taj model imao nekoliko “slavnih” promašaja, napravit ćemo analizu je li obilno-kišni scenarij realan ili još samo jedna neuspješna crtarija.

Pogledajmo prvo položaj ciklone. Prema sinoptičkoj karti na slici ispod, centar ciklone nalazi se nad srednjom Italijom, ali je dosta velike površine te se proteže skoro od Korzike pa sve do Jadrana. Rekli bismo idealan položaj ciklone u odnosu na Kvarner.

To se može vidjeti i na samoj satelitskoj animaciji na sljedećoj slici, gdje je vidljivo da oblaci, a s njima i oborine idu direktno prema sjevernom Jadranu, tj. nama.

Prema modelu ARW, do 23h centar ciklone trebao bi biti nad srednjim Jadranom.

Sve navedeno znači da bi model ALADIN/HR mogao pogoditi najavljene oborine. No, uzmimo ga ipak uz svojevrsnu ogradu. Najviše kiše dobit će zasigurno jug Kvarnera bliži cikloni te Gorski kotar, a tu može pasti i preko 50 mm kiše do subote poslijepodne, dok bi riječko područje moglo dobiti do 50 mm kiše. Naravno, lokalno može pasti i više kiše na riječkom području.

Osim kiše naglasak stavljamo i na buru koja na udare može prolazno biti i olujna, a ne treba isključiti niti prvo mogućnost umjerene do jake tramontane.

U drugom dijelu subote ipak osjetno stabilnije, a prema kraju dana moguće je i djelomično razvedravanje.
U nedjelju vrlo slično vrijeme, bit će promjenjivo oblačno uz mogućnost za poneki pljusak, a zatim je od ponedjeljka vidljiva stabilizacija vremena koja bi mogla potrajati i do pred sam sljedeći vikend.

Sličan sadržaj