ANALIZA | Detalji nadolazeće hladne fronte

Vrlo brza promjena vremena je pred nama. A ono što zaokuplja pažnju je brz transport arktičkog zraka do naših krajeva za nekih 50 h i prijeđenih nekoliko tisuća kilometara. Ovaj hladni zrak se ovako brzo i prostrano širi zbog izgradnje vrlo visokog tlaka iznad Grenlanda i formirane duboke ciklone sjeverno od Skandinavije. Prednjom stranom ove robusne anticiklone i zadnjom stranom ciklone iznad sjevera Skandinavije spušta se vrlo hladna zračna masa. Pa će tako veći dio srednje, zapadne, južne i jugoistočne Europe dobiti pravi zimski prodor hladnog zraka, što može izazvati štete na poljoprivrednim usjevima.

Windy.com

Samo par dana ranije u dobrom dijelu Europe su mjerene vrlo visoke vrijednosti temperature koje su više ličile na ljetne vremenske prilike:

Scottduncan

Da se vratimo na zahladnjenje koje je pred nama…

Porijeklo ovog zraka je na oko 80° geografske širine, odnosno iz arktičkog kruga (na slici nije prikazano, a zrak se kreće čak sa kanadskih otoka blizu pola), gdje se njegove temperature kreću ispod -20°C na samom tlu. Dok prelazi tisuće kilometara do nas, zagrijava se najviše preko nezaleđenog mora. Na sljedećoj slici je prikazan izljev hladnog zraka počevši od nedjeljnog jutra do 07. travnja.

Kretanje arktičkog zraka do naših predjela, na odgovarajućim visinama

Na sljedećim slikama je prikazan dolazak hladnog zraka sa stanjem u nedjelju ujutro (hladni zrak iznad Islanda), a u samo narednih 48 h, hladna fronta će prijeći i naše krajeve, ugrubo je to preko 3200 km. Ovo brzo napredovanje se vidi na sljedećim animacijama temperature zraka na plohi 850 hPa (prva slika) i kretanje hladne fronte (druga slika).

Hladna fronta definira se kao prednja strana hladnije zračne mase, koja prodire naprijed podvlačeći se ispod toplog zraka i zamjenjuje topliju zračnu masu. Hladna fronta je nekoliko puta brža od tople fronte. Prilikom dizanja toplog zraka dolazi do formiranja oblaka vertikalnog razvoja, posebno izraženo ljeti, cumulusa i cumulonimbusa.

Simbol hladne fronte na sinoptičkim kartama su crta s trokutima, kod prikaza u boji linija plave boje.

Sredinom nedjelje satelitski snimci pokazuju širenje ove hladne mase koja je već dostigla dijelove Europe

Narančasto-crvena boja pokazuje dotok polarnog zraka prema Evropi. Izvor: eumetrain.org/

Arktički zrak je čist s vidljivošću od nekoliko desetina kilometara. Pa mu je jedna od karakterisitka izmjena sivih i tamnih oblaka sa često čistim plavim nebom.

Kiša će u unutrašnjosti, a na sjevernom Jadranu ponegdje i duž obale, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Moguće su lokalno obilnije oborine, što bi u višim predjelima dovelo do neujednačenog snježnog pokrivača. Ipak, pored spomenutog snijega vrlo važan ishod ove promjene su najavljene niske jutarnje temperature za srijedu, te ponegdje i četvrtak, uz uvjet da je vedra noć i tiho vrijeme. Ovo može napraviti velike štete na poljoprivrednim usjevima. O čemu će biti riječi u posebnoj prognozi na portalu.

Sličan sadržaj