ANALIZA: Dolaze topliji dani. Saznajte i zbog čega?! / Ipak, prava zima tek treba stići!

Rtavn961

Pravom zimskom rasporedu sustava nad Europom polako dolazi kraj, a hladnoću će zamijeniti iznadprosječna toplina. O temperaturama proteklih dana već smo pisali, a negativne temperature iz poveznice ostat će samo statistika zbog temeljite preraspodjele na sinoptičkim kartama.

Uzrok hladnoće

Hladnoća je nastala kao posljedica slabljenja polarnog vrtloga, zbog čega se omogućilo uspostavljanje anticiklonalnnog bloka na Atlantiku, preko kojeg je veći dio Europe zahvatila jača hladnoća, a uz odgovarajuću ciklonalnu podršku, posebno na istoku Europe bilo je i obilnijeg snijega.

Zbog toga su NAO i AO indeks imali negativnu vrijednost. Negativna vrijednost AO indeksa, značila je da je u polarnom krugu na snazi bila anticiklona, a u umjerenim širinama ciklonalna aktivnost. Iz svega proizlazi da je mlazna struja oslabjela i bila pomaknuta južnije te više nije bilo zonalnog premještanja ciklona preko Atlantika (-NAO).

Uzrok topline

Jačanjem polarnog vrtloga zatvorit će se prolaz hladnoći s Arktika, a na Atlantiku opet uspostaviti zonalno strujanje, AO i NAO prelaze u neutralu, moguće i pozitivu, jača mlazna struja i podiže se opet sjevernije.

U prijevodu hladan zrak će preko Kanade stizati u Atlantik, gdje će se stvarati ciklone koje će mlazna struja nositi preko Atlantika do Ujedinjenog Kraljevstva. Ciklone će povlačiti topliji zrak s juga na europsko kopno, dok će UK imati vjetrovito i toplije vrijeme uz povremenu kišu.

Preslika britanskog vremena očekuje se i na riječkom području. Povremene fronte s Atlantika stizat će do Sredozemlja, gdje će južna struja nositi vlagu i oblake prema nama. Očekuje se dosta kiše posebno od srijede uz iznadprosječne temperature zraka.

Sve napisano prikazuje naslovna slika modela GFS.

Ali… najjača zima tek slijedi !

Unatoč tome što je DHMZ već istupio s dugoročnim izgledima vremena u kojima najavljuju toplinu, prema analizi koju mi radimo, zima će još puno toga reći. Naime, u stratosferi je započelo jače zatopljenje, a zatopljenje obično znači da ciklonalni vrtlog nad Arktikom treba oslabjeti.

Evo i slika koja govorri tisuću riječi a odnosi se za 31. siječnja.

Na slici je prikazano stanje polarnog vrtloga na sjevernoj hemisferi za 31. siječnja. Više temperature znače anticiklonu koja se ugurala kako bi razbila ili pogurala polarni vrtlog južnije, a najniža temperatua centar tog polarnog kruženja zraka.
Kao što se vidi iz samog prikaza, anticiklona će ga toliko pogurati da će zahvatiti sjever Europe i opasno se spustiti u južne predjele.
Ilustracije radi jedno takvo spuštanje polarnog vrtloga SAD-u i Kanadi donijelo je zimu za pamćenje pred koju godinu.

Obično se zatopljenje u stratosferi manifestira kao zahladnjenje u nižim slojevima atmosfere, ali da bi se to dogodilo obično treba proći i 15 ili više dana.

Probat ćemo maksimalno pojednostaviti stvar. U dugoročnom trendu očekuje se pomicanje polarnog vrtloga, što bi omogućilo spuštanje velike količine hladnoće nad euroazijsko kopno, s puno snijega, dok bi Sibirska anticiklona slala tu hladnoću na Europu.

To što u kratkotrajnom periodu najavljujemo pozitivnu vrijednost AO indeksa ne znači ništa. To je samo transfer energije koji će prijeći u stratosferu da bi započelo zatopljenje koje će se propagirati kao zahladnjenje u nižim slojevima, uz dislokaciju polarnogg vrtloga, koja garantira pravi zimski udar Europi i Aziji u zadnjoj polovici zime.
Za zimoljupce najava neprospavanih noći, a što je najbolje, AO indeks bi zbog tog zatopljenja u stratosferi otišao u minus iz kojeg se ne bi vratio do kraja zime!

Još jedna karta koja garantira burna zbivanja koja slijede.

Prve znakove ovog najavljenog zahladnjenja očekujemo od 6. veljače na dalje. Ali kod tako dugoročne prognoze, nemoguće je precizno navesti datum početka zahladnjenja.
Isto tako, kad je stratosfera u pitanju, može se sa sigurnošću reći da će zahladnjenje stići, jer to nije samo jedna ciklona koja povuče hladnoću pa može i ne mora pogoditi područje.

Ovdje se radi o jezgrama hladnog zraka koje će preplaviti europsko kopno.

Do tada, pratite nas redovno i naravno nemojte previše širiti ovu prognozu, jer samo naši registrirani korisnici saznavaju sve prije svih!

Sličan sadržaj