ANALIZA: Dominacija anticiklone u novom tjednu, što to znači za nastavak zimskog vremena?

Rtavn001

Nakon niza ciklona koje su se u proteklih tjedan ili više izdogađale posebno na Mediteranu, čini se kako slijedi razdoblje u kojem će dominirati snažna anticiklona sa zapada Europe, odnosno vremenske prilike će ući u mirniju fazu.

Trenutno se na naslovnoj slici može vidjeti gotovo savršena sinoptička situacija za hladnoću na južnim područjima Europe. Anticiklona postavljena na zapadu, na način da ne ometa dotok hladnoće sa sjevera, zbog čega je trenutno ista i prisutna nad našim područjem.

No, do promjena će doći, već u idućem tjednu. Naime, vidljiv je pomak ove anticiklone istočnije, čime bi se presjekao dotok hladnoće sa sjevera, tj. Europu bi anticiklona presjekla na dva toplinska područja. Sjevernije od grebena zadržavala bi se hladnoća, a južnije bi pritjecalo sve više topline.

Podsjećamo idealna situacija za zimske situacije je kada se anticiklonalni blok proteže od Azora preko UK do Islanda. Tada sa sjevera neometano po istočnoj strani anticiklone spušta se hladnoća.
Kako sada modeli sugeriraju od toga ništa. Blok će se rastegnuti zapad-istok, a u takvoj situaciji zime nema.
Za kopno presudnu ulogu može odigrati snijeg na tlu koji će dovoljno držati temperature niskima za pojavu temperaturne inverzije, što bi stvorilo uvjete zatakozvanu “umjetnu” zimu (magla, inje, zrnat snijeg), dok bi na Jadranu i u najvišem gorju temperature u takvim situacijama mogle i do proljetnih vrijednosti.

Nakon niza ciklonalnih događanja, slijedi možda i dulja pauza, a ovisit će upravo o tome, koliko će se zadržati nepovoljan položaj anticiklone.

7- dnevna animacija položaja anticiklone po modelu GFS.
output_H5RXXr

Sličan sadržaj