ANALIZA: Istok Europe i Turska u očekivanju snažnog polarnog prodora / Zašto ga neće biti i kod nas?

Rtavn421

Kod nas se već sve o nadolazećem zahladnjenju zna. S obzirom da ćemo se nalaziti pod utjecajem Skandinavske anticiklone, odnosno biti dio tog izraženog bloka, neke značajnije oborine, a niti dugotrajniju hladnoću ne možemo očekivati.

Jednostavno položaj Skandinavske anticiklone koja će omogućiti hladnije vrijeme, daleko je od idealnog za pravu, a posebno dugotrajniju zimu. Prvo zbog činjenice da se sa Sredozemlja do Skandinavije proteže anticiklonalni blok, a hladan zrak ne spušta se po sredini anticiklone, nego po njenom rubu, koji je istočnije od Hrvatske. Samim time i glavnina hladnoće spustit će se istočnije od Hrvatske. Osjetit ćemo pad temperatura, ali on neće biti ni približno izražen kao na istoku Europe i području Turske gdje će osim hladnoće pasti i obilniji snijeg.

Nama za zimsku situaciju treba anticiklonalni blok koji će biti zapadnije, a da mi po prednjoj strani tog bloka, dobivamo dotok hladnoće, hladan zrak potaknuo bi ciklonalnu aktivnost na Sredozemlju. Od ovog prodora ništa od toga, što se može vidjeti iz naslovne grafike modela GFS.

Sličan sadržaj