ANALIZA | Jedna od sezona s najjačim polarnim vrtlogom (PV), rekordan pozitivni indeks arktičke oscilacije (AO+)

Gornja slika pokazuje jak polarni vrtlog, koji je jedan od glavnnih razloga zašto nema zime. Jak polarni vrtlog stratosfere i troposfere pokazatelj je blage zime na srednjim geografskim širinama. To znači da nema blokova, anticiklona koje djeluju duboko prema Sjevernom polu ili se čak nalaze preko većeg dijela Sjevernog pola, čime nema većeg miješanja toplog i hladnog zraka na sjevernoj hemisferi.

Jaki zapadni vjetrovi od 10 hPa su prisutni sve do 100 hPa, što sve pomaže u jačem zapadnom strujanju zraka i na troposferskom nivou. To dalje dovodi do “zarobljavanja” hladnog zraka iznad Sjevernog pola.

Ovo je pomoglo da se oporavi površina prekrivena ledom iznad tog područja, o kojoj će biti više riječi u idućim tekstovima. Istovremeno, koncentrirane i vrlo hladne zračne mase preko sjevernog Atlantika (oko Grenlanda i Islanda) dolaze u dodir sa toplim zračnim masama s manjih geografskih širina preko Atlantika. Granica između tih velikih razlika u temperaturi se vidi u jakim mlaznim strujama. Ovo dalje dovodi do tzv. razvoja ciklonskih bombi. Jedna je bila već iza nas, dolazi nova, već se može vidjeti nad Atlantikom, a i o njoj će biti riječi naknadno.

Snažan PV, rekordne vrijednosti pozitivnog AO

Na slici ispod se vide pozitivne anomalije koje počinju i nešto prije 1. siječnja na 1000 hPa što označavaju pozitivan AO indeks, odnosno smanjeno djelovanje visokog tlaka preko Sjevernog pola (objašnjeno u prethodnom pasusu).
Sredinom siječnja se pozitivne anomalije, vrijednosti preko 2, pojavljuju i na 10 hPA, što sugerira na jak polarni vrtlog (PV). Takvo stanje se održalo i nastavit će se vrlo moguće do kraja ovog mjeseca.

Cijeli stupac je u zadnje vrijeme obojan pozitivnim anomalijama. To znači da su stratosfera i tropsofera povezane, odnosno događaj jakog stratosferkog PV-a se reflektira na troposferu. 
Barički sustavi tropsofere nisu posebno utjecali da se onemogući ovo povezivanje, stoga imamo za produkt novi rekord pozitivne vrijednosti AO. Dostigao je dnevnu vrijednost od +6,34 prema NOAA-i, oborivši tako prethodni rekord iz veljače 1990. godine, zaustavljen na +5,91.

slika

Opet se očekuju visoke vrijednosti AO, možda opet blizu rekordnih vrijednosti:

slika

Ovako dugotrajan pozitivan AO, pokazuje da se hladni zrak zadržava više iznad Sjevernog pola, što je pomoglo da se oporave površine leda, koje su ponegdje u jesen iznosile najmanje vrijednosti od kada postoje mjerenja.

Sličan sadržaj