Analiza očekivanih vremenskih prilika do kraja godine

null
Nakon dugotrajne vladavine jake anticiklone od početka prosinca nad većim dijelom Europe, što se u našim krajevima manifestiralo s iznadprosječnim temperaturama zraka uz obilje sunca osobito duž obale i u gorju, dok su nizinski krajevi kontinentalne Hrvatske imali pojavu temperaturne inverzije koja je prouzročila pojavu magle, iz koje je bilo slabe rosulje koja se ledila u dodiru s tlom, a isto tako i zrnatog snijega.

Nakon 20.12. anticiklona je počela slabjeti nad Europskim kopnom, a razlog tome je vrlo aktivan Atlantik koji je sa svojim frontama “uzdrmao” stabilnost anticiklone te njezino pucanje. Ovih dana iznad Atlantika imamo jako zonalno strujanje, a u prijevodu bi to značilo da se jedan veliki dio Europe nalazi pod jakim visinskim zapadnim strujanjem zraka, te konstantnim ciklonama iznad Atlantika koje sa svoje prednje strane u jugozapadnoj struji nam donose toplije i nestabilnije vrijeme na našem području. Stoga u zadnja dva dana imamo na našem području tipično “riječko vrijeme” što znači pretežno oblačno uz povremenu kišu.

Između Islanda i V.Britanije imamo pravu “bombu” od ciklone, a tlak zraka u njezinom centru će se spustiti čak do 930 hPa, što će na području Ujedinjenog Kraljevstva i Irske donijeti mnoge probleme sa snažnim vjetrovima, obilnim oborinama, i plimnim valovima, što će nažalost vjerojatno uzrokovati i mnoge materijalne štete na tom području.

Sutra na Badnji dan utjecaj gore navedene ciklone na našem području neće donijeti ništa novo, znači i dalje nas očekuje pretežno oblačno vrijeme uz povremenu slabu kišu koja će biti sve češća prema večernjim satima, a temperature zraka bez veće promjene.

Na sam Božić nas očekuje postupno sve više oborina, osobito prema večernjim i noćnim satima zbog približavanja ciklonalne fronte s Atlantika prema našem području. Gore navedena ciklona Između Islanda i V.Britanije pomaknuti će se svojim centrom malo sjevernije, što će biti dovoljno za upad malo hladnijeg zraka u zapadno Sredozemlje što će rezultirati formiranjem ciklone iznad Genove i mogućim lokalno obilnijim oborinama na Štefanje osobito u prvom dijelu dana. Pošto ćemo se nalaziti u toplom sektoru ciklone, odnosno s njezine prednje strane, zapuhat će nam umjereno i jako jugo uz blagi porast temperature zraka. Ciklona će se brzo spuštati preko srednje Italije dalje prema Otrantu, a njezinim spuštanjem južnije od nas vjetar će prema večeri okrenuti na umjerene sjeverne smjerove i buru uz manji pad temperature zraka, pa tako pred sam kraj oborina u višem gorju može pasti malo snijega.

Tijekom četvrtka očekujemo jedno djelomično sunčano vrijeme i kratkotrajni predah od oborina, jer već u petak u drugom dijelu dana očekujemo postupno jače naoblačenje, a krajem dana uz mogućnost za slabu kišu. Uzrok tome je opet nova ciklona iznad Atlantika koja će nam poslati novu pošiljku vlažnog i nestabilnog zraka nad naše područje.

Znači do kraja godine očekuje nas promjenjivo i nestabilno vrijeme uz sunčana razdoblja, a prema najnovijim prognostičkim materijalima na samo Silvestrovo vidi se veći dio dana suho vrijeme, dok u večernjim i noćnim satima može biti vrlo malo kiše. Konkretnija promjena vremena vidi se iza nove godine, uz umjereno zahlađenje i možda prvi ozbiljniji snijeg u G.kotaru. Još nam se neki procesi počinju dešavati u stratosferi iznad Sjevernog Pola, što je dobar preduvjet da nam se zima vrati u pravom smislu riječi. O tome nešto više i konkretnije pišemo iza Božićnih blagdana.
Naslovna: prikaz ECMWF modela za 26.12.2013

Sličan sadržaj