ANALIZA: Počinje hlađenje Europe / Hoćemo li vrlo skoro osjetiti pravi zimski udar?

ms_1445_ens

Uz trenutnih 20-ak stupnjeva Celzijusa nitko ni ne misli da smo tek nekoliko dana udaljeni od studenog, mjesecA koji bez razloga nema to ime, a u normalnim okolnostima napravi vjerodostojnu uvertiru u zimu, jer se sinoptički sustavi “zimski” poslože.

Protekle zime bili smo pod utjecajem fenomena El Nino, koji je hladne prodore tek omogućio po isteku čak i kalendarske zime kada se polarni vrtlog spustio malo južnije. Međutim, taj period nije bio dugog vijeka.

Nakon ljeta počelo je drugačije slaganje sustava na sinoptičkm kartama, El Nino više ne postoji, a po svemu sudeći s nastupanjem studenog u Europu stiže i veća količina hladnog zraka. Razloge u potpuno suprotnom razvoju sinoptičke situacije od prošlogodišnje, valja potražiti u nekoliko značajnih činjenica.

  • Indeks Arktičke oscilacije(AO) trenutno je i u višim i u nižim slojevima atmosfere nad Sjevernim polom u negativi, što znači da je nad Arktikom prisutna anticiklona po kojoj se omogućava spuštanje hladnog zraka i prema umjerenim geografskim širinama.
  • Prekrivenost Euroazije snijegom iznad je prosjeka za doba godine, a upravo činjenica da je zaleđenost Arktika ispod prosjeka, uz negativan AO indeks favorizira povećanje snježnog pokrivača u Sibiru, koji je pak ključan za daljnje ohlađivanje Euroazije. Hlađenjem Euroazije, uvjeti za snijeg se proširuju, a u budućnosti kad se veća količina hladnoće anticiklonom okupi u Sibiru, doći će do slabljenja polarnog vrtloga. Polarni vrtlog (vorteks, ciklona) je kruženje hladnog zraka nad Sjevernim polom čime se onemogućava spuštanje hladnoće južnije. U situacijama jakog polarnog vrtloga, AO indeks nad Polom ima pozitivnu vrijednost, a u situacijama slabog polarnog vrtloga neutralnu ili negativnu.
  • Upravo polarni vrtlog ovih dana bilježi svoju rekordno nisku vrijednost i u višim i u nižim slojevima, odnosno prisutno je zatopljenje u atmosferi nad Sjevernim polom, što sugerira nastanak anticiklone po kojoj će se hladni zrak moći razliti na Europu početkom studenog. Potvrdi li se slabljenje polarnog vrtloga, tada će u Europu zima stići ranije nego je uobičajeno.

AO indeks s negativnom vrijednosti i u višim i u nižim slojevima atmosfere, a takav će i ostati u studenom

Sve se vidi i na prognostičkim kartama za kraj prve dekade studenog, gdje je vidljivo formiranje anticiklonalnog bloka na Atlantiku od Azora sve do Grenlanda, što će omogućiti spuštanje hladnog zraka po istočnoj strani tog bloka i u južnije krajeve. Dalek je termin pa ga treba uzeti s dozom opreza, ali ostvari se prikaz ispod, radit će se o pravoj zimskoj situaciji.

Spuštanje hladnoće po istočnoj strani anticiklone rezultirat će i većom hladnoćom po visini nad sjeverom Europe

Za dolazak te hladnoće kod nas potrebno je ciklonama aktivno Sredozemlje, kako bi se povukao taj hladan zrak sa sjevera. U svakom slučaju toplinu zaboravite u prvoj dekadi studenog.

Tajfuni i uragani poremetili dugoročne prognoze

Sve navedeno daje razloga za optimizam ljubiteljima zime, a tome svakako treba nadodati i još informaciju kako sve više svjetskih meteorologa priča o potpuno promašenim dugoročnim prognozama za zimu, zbog neočekivano jake aktivnosti u tropima.
U meteorologiji je sve povezano pa tako nije neuobičajeno da nekadašnji tajfun na zapadnom Pacifiku postane snažna snježna oluja na Aljasci. Ili da nekadašnji uragan na Atlantiku dođe do Islanda kao jaka ciklona. Tropski sustavi sa sobom nose veću količinu topline, a njihova neočekivano intenzivna aktivnost dovela je do dolaska veće količine topline na Arktik, zbog kojeg je led ispod prosjeka za doba godine, ali se s druge strane omogućuje zatopljenje u stratosferi, koje se događa, čime će se hladan zrak razliti na Euroaziju.

Svakako će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj događanja, a o svemu ćemo na vrijeme informirati. Ovu analizu treba uzeti s većom dozom opreza, ali nije napisana na temelju jednog izračuna modela, već analizom više meteoroloških parametara koji su bitni za nastanak zimskih situacija. Treba je shvatiti kao najavu promjene određenog trenda koji postoji, a ne kao gotovu prognozu i najavu sigurne hladnoće kod nas, jer o tome ovisi još jako puno faktora, poput položaja ciklone u Sredozemlju, položaja bloka na Atlantiku itd.

A do tada, preostaje nam se baviti trenutnim vremenom i bližom budućnosti, jer još ni listopad nije završio.

Sličan sadržaj