ANALIZA | Zbog čega imamo ovakvo vrijeme i kakvo bi moglo biti do kraja mjeseca?

Prošla analiza vremenske situacije u svijetu ali i širem području oko Hrvatske, završena je najavom porasta temperatura i mogućnosti oborina.

One su bile obilne u nekim područjima, bilo je čak i poplavljenih mjesta, o čemu je uredno izvještavao Rimeteo. Međutim, većina mjesta sjeverno od Dinarida ostala su bez nekih intenzivnijih oborina dugo vremena uz visoke temperature. 

Ova slika anomalija tlaka na 500 hPa (približno 1500 metara) nije se puno izmijenila iako je od te sedmodnevne najave proteklo dva tjedna

slika
Slika 1. Anomalija tlaka na 500 hPa (približno 1500 metara)

U toj analizi prikazana je još jedna bitna karta anomalija, temperature površine mora i oceana, za koje je navedeno da u raspodjeli toplih i hladnih voda mogu imati dosta važnu, ne i presudnu ulogu na vrijeme sjeverne hemisfere za ovaj dio jeseni i početak zime:

slika
Slika 2. Anomalija, temperature površine mora i oceana

Ove prethodne slike nadopunjuju jedna drugu: tople vode sjeveroistoka Pacifika, prostor bez leda Chukchi-Beafort (dugotrajna anticiklona) u tom području) i hladne vode južno od Greenlanda-Islanda-UK (područje niskog tlaka). Ta spomenuta anticiklona pomogla je u dovlačenju vrlo hladnog zraka preko većeg dijela Sjeverne Amerike. 

slika
Slika 3. Osjetno zahladnjenje u dijelu Sjeverne Amerike

Valovi u atmosferi i na Jadranu

Kada se malo detaljnije pogledaju anomalije tlaka na 500 hPa, vidi se područje visokog tlaka preko jugoistoka Europe i oko Urala, tako da opet dobivamo, ranije spominjani, Rossby wave train. Na slici je prikazan wave 5 (ili čak veći broj) obrasci koji su dominirali od studenog.

slika

Ako uzmemo i mjesec dana, dobivamo sličnu sliku, sa nešto izmještenim nizom dolina/greben/dolina/greben…, preko sjeverne hemisfere. Broj tri (greben preko srednjeg dijela Sjevernog Atlantika tako smješten dalje od Europe) je zanimljiv jer pokazuje zašto je “spuštena” putanja ciklona prema zapadnom Sredozemlju i sjevernoj Africi.

slika
Slika 4. Putanje sinoptičkih sustava na sjevenoj hemisferi

Upravo to malo “izmještanje” wavea (valova) pomoglo je u dovlačenju hladnog zraka koji je u reakciji sa toplim morem uz obale sjeverne Afrike stvorio niz dubokih ciklona bogatih vlagom što je za rezultat imalo obilne oborine sa privjetrinske strane Dinarida. Stvoreni su uvjeti i za vjetar velike brzine, pa je izmjeren val rekordne visine na Jadranu.

Ovaj spominjani obrazac pojačanih Rossbijevih valova koji znaju ostati kao nepomični jedan vremenski period izazivaju upravo ovakve ekstremne vremenske uvjete, sušu i visoke temperature u polju visokog tlaka te niske temperature i obilnije oborine u području niskog tlaka. Međutim, posljedica snage ovih valova se tu ne završava…

Kada valovi uzburkaju i stratosferu

Ovih dana bilo je puno priče o stratosferi i polarnom vortexu (vrtlogu) – PV. Prošle sezone je kroz nekoliko dijelova analiziran SSW i što dovodi do njega, pa će se često buduće analize događanja u stratosferi povezivati na te tekstove. 

Kada pogledate prethodne dvije slike i ovu iduću, primjećujete postojan greben koji se proteže preko jugoistoka Europe, oko Urala, a onda se diže prema Skandinaviji, u kasnijim terminima se pojačava. Ovo područje bitno je kao povoljan utjecaj na poremećaje PV-a. O tome su pisane razne studije. 

slika
Slika 5.

Slikovito objašnjeno, uz ne baš pravu analogiju, Rossby val zamislite kao val na moru. Ako se poveća potrebna energija za pokretanje valova, onda će i val dostizati veće visine. Kada val u atmosferi dosegne do tropopauze (sloj iznad troposfere), dalje prenosi energiju u stratosferu. 

Kako imamo jak PV, a u troposferi se događaju blokade? 

To je ono što nekada zbunjuje, na prvu asocijaciju, ali samo ćemo nastaviti priču o utjecaju velikih razlika tlaka u atmosferi, gdje nama posebno mjesto zauzima stanje visokog tlaka iznad Urala i Skandinavije. Ovo je i dokaz da ako se i dogode prostrani grebeni koji idu do visokih geografskih širina, ne znači da će do nas doći jako zahladnjenje, kao što se događalo Sjevernoj Americi, dijelu Sjevera Afrike i Sibira.
U onoj raspodjeli Rossby valova Balkan je završio u toplom sektoru, kao što je već objašnjeno.

Pogledajmo kakvo je stanje sa brzinom zonalnog vjetra (najčešće na osnovu njega se gleda je li PV jak ili slab) kroz vertikalni prikaz atmosfere.

slika
Slika 6.

Prvi grafikon (sa slike 6) predstavlja horizontalne vrijednosti vjetra po danima (x-os) i vertikalni presjek atmosfere dan u hPa (y-os). Dok su srednje vrijednosti zonalnog vjetra na 10 hPa i 60°N bile visoke (o tome zašto se koriste ti parametri, pročitajte ovdje), čak i rekordne (41,3m/s). Do 500 hPa su vrijednost anomalija oko nule ili blago negativne što će se i nastaviti (drugi grafikon slike 6). Zatim se vidi kako pada brzina zonalnog vjetra po cijelom stupu PV-a (isprekidana strelica).

Taj pad srednje vrijednosti brzine vjetra u stratosferi možete vidjeti i na ovom grafikonu

slika
Slika 7.

Zonalna vrijednost brzine vjetra na 100 hPa (niža stratosfera), pokazuje nagovještaje uglavnom slabog vrtloga, sa privremenim pokušajem konsolidacije, što je refleksija na događanja u troposferi, a kasnije i stratosferi

slika
Slika 8, prikazan stanje vortexa na 100hPa na osnovu brzine zonalnog vjetra, ovu i prethodnu sliku možete pronaći na: https://simonleewx.com/polar-vortex-forecasts/

Zašto se tek očekuju poremećaji? 

Do sada nije bilo većeg prijenosa topline. Izgradnjom spomenutog grebena stvaraju se uvjeti za, u ovom slučaju, sibirsko zagrijavanje. Vidi se da je pokrenuto iz troposfere, a to se vidi i na anomalijama vjetra kada se njihove pozitivne vrijednosti polako smanjuju od 500 hPa do 50 hPa, pa onda na cijelom stupu PV-a. 

slika
Slika 9.

Ili na kartama temperatura 10 hPa u dalekim terminima gdje se vidi rezultat prijenosa energije, zagrijavanje u stratosferi

slika
Slika 10.

Što možemo očekivati do kraja mjeseca?

Do tada će dominatnu ulogu u stratosferi igrati Wave 1 (s pacifičke strane), koji će izmjestiti PV prema Sibiru. Tek pred kraj dekade je moguće jačanje Wave 2 (atlantski val) prije svega u donjim katovima stratosfere, što može sugerirati na greben preko Atlantika ili izgradnju visokog tlaka preko Greenlanda, što bi moglo izmijeniti sinoptičke prilike nad Europom. Ovisit će od događanja nad Atlantikom, odnonso da li će greben ostati preko središnjeg dijela kao do sada ili će migrirati prema Britaniji. 

slika
Slika 11.
slika
Slika 12.

Ovo bi bio tek početak dodatnog uznemiravanja PV-a, ali sada od vrha prema dnu. Za moguće reakcije i neke zimske priče moraju se pričekati rezultati eventualnog jačeg poremećaja PV-a koji prognoziraju neki modeli, ali i postava baričkih sustava u troposferi. Vidjet ćemo i kakvo će biti reagiranje PV stratosfere koji je dostigao kriterij – snažan. Do tada ćemo vjerovatno ostati u sličnom vremenu, ali sa dužim stabilnim epizodama, nego što smo imali u zadnjih 7 dana, te i dalje temperaturama iznad prosjeka (o tome više čitajte na portalu kroz redovne tekstove prognoza). Pred sam kraj mjeseca moguća je izmjena sinoptičke situacije. Tada će biti pisan novi tekst, a ako dođe do neke ozbiljnije promjene vremenskih prilika kod nas i u Europi (naročito će događanje u stratosferi biti jako zaniljivo), moguć je update analize.

slika
Slika 13.

Sličan sadržaj