“ANDREA” NATAPA ATLANTSKU KANADU / TROPSKE NEVOLJE I JAPANU (TS YAGI)


Andrea, stvarno jako lijepo ime za jedan tropski sustav i prvi ovogodišnji na Atlantiku. Na svu sreću nećemo je pamtiti po zlu, ima kiše i vjetra, ali takvi su tropski sustavi, uz njih ne ide lijepo vrijeme. Bitno je da nema žrtava ni značajnije materijalne štete, a to je ono što je najvažnije u cijeloj priči povezanoj s tropskim olujama i uraganima.
Iako tenutno Andrea nije tropski sustav, sa sobom “vuče” jako puno kiše pa je trenutno na udaru atlantski dio Kanade, gdje u 6 do 8h može pasti 50 – ak litara kiše po metru kvadratnome, sve praćeno vjetrom stalne brzine do 50 km/h i udarima do 75 km/h.
Ako bi to uspoređivali npr. s kišom u Rijeci, u kojoj 50 litara padne pod normalno, a bura puše i s udarima ili čak i stalnom brzinom od preko 100 km/h, možemo reći da pred Kanađanima nije neko opasno vrijeme, tim više jer Andrea više nije tropski sustav, nego vantropska oluja (ciklona), koja se za koji dan očekuje s druge strane Atlantika.

Andrea više ne postoji na svjetskoj karti tropskih sustava, ali zato nam je stigao Yagi, snažna tropska oluja koja se trenutno nalazi u Filipinskom moru, gdje skuplja snagu za pohod na Japan. Prognoze ukazuju na mogućnost direktnog udara na japansko kopno sredinom idućeg tjedna. Ne vidi se mogućnost jačanja na snagu tajfuna, a pred kopnom će i oslabiti.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj