Anticiklonalna monotonija obilježila nedjelju, temperature i do 16°C

Prolazi još jedan dosadan dan gdje se o vremenu nema baš previše ni za pisati. No, ipak napravit ćemo pregled temperatura i vremenskih prilika.

Na području PGŽ nedjeljno jutro osvanulo je uz dosta niske temperature, a to se posebno odnosi na područje Gorskog kotara i riječkog zaleđa, dok je uz obalu i na otocima bilo toplije. Evo i pregleda s Pljusak.com stranice s dostupnih postaja:

-5 Delnice
-2 Čavle
-1 Platak
0 Velika Lešnica, Klana
3 Rijeka
4 Preluk, Baška
5 Volosko
7 Cres, Opatija

Uz niske temperature, jutro je obilježila i magla ponegdje u Gorskom kotaru koja je spriječila bilo kakvo zatopljenje, a u 7h sve službene postaje dojavljivale su o sumaglici i magli.
U istom terminu Kvarner se zagrijavao i imao temperature i bliu 10°C uz malo do umjereno oblačno vrijeme.

Odmicanjem jutra temperatura je na Kvarneru sve više rasla, a do sredine dana magla se na području Gorskog kotara uglavnom razišla te je bilo vedro uz porast temperatura.

Temperature u 13h na službenim postajama bile su sljedeće: Delnice -1°C, Parg i Crni Lug 4°C.
Na Kvarneru puno sunca i temperature u 13h gotovo ranoproljetne: Kukuljanovo 11°C, Opatija i Mali Lošinj 12°C, Krk i Crikvenica 13°C, Rijeka i Rab 14°C, a Malinska je bila najtoplija s 15°C.
Do zalaska sunca temperature su ponegdje još malo rasle, ali nigdje iznad 16°C.

U ostatku Hrvatske jutro također hladno, u Lici i vrlo hladno. U 7h otočac je mjerio -6°C. U Slavoniji maglovito jutro s temperaturama u minusu, a magle te rosulje koja se smrzava bilo je u središnjim predjelima.
U Dalmaciji je bilo umjereno do pretežno oblačno uz temperature između 5 i 10°C, u Istri slične temperature i vrijeme.

Veći dio unutrašnjosti iz magle i sumaglice nisu mogli izaći niti cijeli dan pa ni u 13h temperatura nije bila viša od nule. Zato su Istra i Dalmacija imale temperaturu između 10 i 15°C, s time da je u Istri i na sjeveru Dalmacije bilo vedro, a južnije od Splita oblačnije.

Vrijeme slično današnjem vidi se i u prvoj polovici tjedna, s time da će anticiklona slabiti. Na kopnu magla ili niska naoblaka, na moru sunce pa će i temperaturne razlike biti velike.
Krajem iduććeg tjedna moguće su konkretnije promjene.

Naslovna, Kastav, Robert Pichler

NASA

Rabac, David Faraguna

Sličan sadržaj