Badnjak i Božić nestabilni, od Štefanja sve hladnije, u igri i snijeg

web_fronte_sutra12

Pisali smo u jednoj od naših vijesti da zima sprema iznenađenja za kraj godine. Trend je i dalje postojan, a nešto više o tome ćemo kasnije u tekstu.

Trenutno na vrijeme u PGŽ djeluje prolazni poremećaj, koji se činio puno ozbiljniji, ali od njega osim povremenih oborina tijekom subote, koje će biti slabe, neće biti ništa konkretno. Fronta sa sjeverozapada će se spustiti tijekom nedjelje i uglavnom zaobići Hrvatsku te je to razlog za eventualno slabe oborine u PGŽ.
Poremećaj će biti toliko slab da neće uzrokovati stvaranje sekundarne ciklone u Jadranu te tako zakomplicirati stvari dodatnim oborinama i zahladnjenjem.

Nakon toga se vidi jačanje anticiklone s Azora s kojom bi zatoplilo, no htjeli ne htjeli doći ćemo i pod utjecaj fronti sa sjeverozapada tako da ćemo biti u “sendviču” između topline od anticiklone i hladnijeg zraka od fronti.

Zbog takvog stanja Badnjak i Božić bit će nestabilni uz mogućnost povremene i slabe kiše, ali i sunčana razdoblja.
Današnji prognostički modeli kažu da od 26. dolazimo u osjetno hladniju vremensku situaciju a snijeg će biti moguć u Gorskom kotaru.

No, to nije ništa u usporedbi s onim što modeli crtaju za Silvestrovo. Ali o tome ćemo u nastavku, jer nije sve za javnost.

Pozdrav za sve naše članove i pretplatnike, a svakim danom ovdje nas je sve više. Oni tamo “vani” ne znaju što propuštaju, ali to je već njihov problem.

Vi ste ovdje privilegirani i saznat ćete i neke “pikanterije” koje nisu za javnost, jer da neki nadobudni novinar ovo pročita, odmah će najaviti snijeg za Rijeku.

A vjerovali ili ne, upravo ta opcija je jako moguća po najnovijim modelima.

Već se danima prikazuje mogućnost jačeg zahladnjenja zbog stvaranja anticiklonalnog bloka od Azora do Grenlanda, koji bi umrtvio Atlantik i njegove ciklone. Istodobno, direktni prodori sa sjevera Europe, tj. hladan zrak nema kamo nego u Sredozemlje.
A tu počinje show. Ciklone vuku hladnoću na sebe, a daju vlagu. Savršen recept za snijeg do mora. A upravo to prikazuje sljedeća karta.
gfs-0-312

Pssst, nikome ni riječi, još ćemo o tome idućih dana kao i detaljnom vremenu u dane Božića. 😉

Sličan sadržaj