Do Božića puno oblaka uz povremenu kišu

Monotono vrijeme s malo sunca kakvo nas je pratilo proteklih tjedan dana nastavit će se skoro do kraja ovoga tjedna, a zatim je sve više izgledan prodor zimskoga (polarnog) zraka te prekretnica u sinoptičkoj situaciji s čime bi kalendarska zima koja je započela danas u 10.02 mogla započeti slično kao i klimatološka.

Sinoptička situacija

Trenutno se preko našeg područja prostire greben anticiklone koja se proteže od istoka Europe (Rusija) preko južne Europe sve do Atlantika i Amerike. Anticiklona koja se centrom nalazi kod Rusije u narednim danima će slabiti dok anticiklona na Atlantiku (američka strana) popunjavat će područje do Grenlanda pri čemu će se omogućiti anticiklonalni blok preko Atlantika.

Taj blok povući će sa sobom veću količinu hladnog zraka koji će se uz pomoć ciklonalnog sustava između Skandinavije i Grenlanda spustiti sve do središnje Europe. Zbog slabljenja anticiklone kod Rusije, omogućit će se nesmetan prolaz ciklona dublje u Europu te Aziju, ali i pomicanje cjelokupnog sustava dalje prema istoku što također označava promjenu u sinoptici koja bi se mogla zadržati neko vrijeme.

Jednu od bitnih uloga za nas odigrat će ciklonalni centar koji se trenutno nalazi poviše Azora te koji dotiče greben anticiklone. Ta će ciklona svojim prolaskom preko Atlantika dovlačiti hladnu frontu u Europu pri čemu će se centrom kretati prema Francuskoj što će frontu gurnuti još malo niže. Tek oko Božića hladna bi fronta trebala stići do Alpa pri čemu će se u podnožju s južne strane započeti formirati sekundarni centar, no zasad se čini kako će to biti neuspješan pokušaj jer bi fronta zbog nešto istočnijeg upada na Alpe trebala najprije probiti po istočnoj strani što bi kod nas značilo zahladnjenje uz buru, odnosno suho zahladnjenje.

O nijansama pomaka te fronte koje će kasnije utjecati i na nas još ćemo detaljno pisati pred Božić, a do tada morat ćemo još neko vrijeme podnositi oblačnu anticiklonu i monotono vrijeme, a ono što je sigurno je da ulazimo u period koji potencijalno može vratiti zimu u naše krajeve.

Prognoza vremena

Ponedjeljak uglavnom oblačan na čitavom području uz povremenu lokalnu rosulju i slabu kišu. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera ili ga neće biti. Dnevne temperature na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Utorak donosi također pretežno oblačno vrijeme, no u drugom dijelu dana je moguća i umjerena naoblaka pa bi se pojavila i kraća razdoblja uz sunce. Lokalno može pasti malo rosulje. U Gorskom kotaru zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak dok će se na Kvarneru zadržati mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Srijeda zatim ponovno potpuno oblačna uz slabu povremenu kišicu i rosulju. U Gorju će jugozapadnjak pojačati od sredine dana na umjeren i jak, a na Kvarneru tek navečer slijedi probijanje slabog i umjerenog juga i jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru i u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak također donosi oblačno vrijeme, uz mogućnost obilnije kiše, a zatim u petak najvjerojatnije stiže zahladnjenje i promjena vremena uz snijeg u Gorskom kotaru, o čemu ćemo još pisati.

Neverin.hr

Naslovna: Aktualna sinoptička situacija, DWD

Sličan sadržaj