Bazen izrazito hladne vode u sjevernom Atlantiku mogao bi utjecati na vrijeme u Europi i na istoku SAD-a

650x366_10091611_oceancurrent
Bazen izrazito hladne vode, koji se nalazi u sjevernom Atlantiku, u neposrednoj blizini Grenlanda, ima potencijala da počne djelovati na morske struje zbog kojih bi se vremenski uvjeti mogli promjeniti u godinama koje dolaze.

Prema podacima prikupljenih od strane NOAA, površinska temperatura mora i voda u većem dijelu Atlantika je bila viša od prosjeka u razdoblju od siječnja do kolovoza 2015. godine.

Razlog hladne vode leži, prema stručnjacima u otapanju leda na Grenlandu.

Iako je hladno, ali i manje slano, može biti neka vrsta balansa Zemljine složene klime, što bi moglo dovesti do slabljenja Golfske struje. Slabljenje Golfske struje može imati veliki utjecaj na klimu i vrijeme.

Golfska struja je topla, brza morska struja u Atlantiku. Dio je globalne termohalinske cirkulacije Jedan njen dio započinje u Meksičkom zaljevu kao Floridska, a sjeverno od Bahama spaja se s Antilskom strujom i od tog mjesta se naziva Golfskom strujom. Jedno vrijeme slijedi obalu SADa, da bi oko Newfoundlanda skrenula na istok preko Atlantika.

Zapadno od Britanskih otoka, nakon što se dijelom razgranala, postaje Sjevernoatlantska struja, i nastavlja prema sjeveru Europe.

Prilično česte promjene temperature u tropskom dijelu Tihog oceana, poznatije kao El Niño, utječu na vremenske promjene oko većeg dijela svijeta.
Ukoliko bi se bazen hladne vode nastavio i dalje zadržavati u Atlantiku, to bi značio nastavak blokiranja djelomičnog prolaska tople vode i odgovarajućeg toplog zraka prema zapadu Europe u godinama koje su pred nama.

Osim zapadne Europe, područja koja bi mogla postati hladnija ili toplija zbog usporavanja struje su Island, jugoistok Kanade i istočna obala SAD-a.
Također neka područja na atlantskoj obali mogu imati oscilacije u količini oborina.

Sličan sadržaj