Sliježu se dojmovi nakon ciklone, bit će još kiše, a na vidiku i stabilizacija vremena

12074688_1041525645878395_2676253040902342479_n

Polako se smiruje situacija u Hrvatskoj, nakon djelovanja intenzivne Sredozemne ciklone koja je dobrom dijelu Hrvatske donijela iznimno obilne oborine. Velika količina kiše dovela je do porasta vodostaja naročito karlovačkih rijeka Kupe, Korane i Mrežnice. Kupa i Korana bilježile su rekordne vodostaje, a došlo je i do probijanja zečjih nasipa.
Osim na karlovačkom području, probleme pravi i rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice, a poplava je bilo čak i u Zagrebu.
Dobra je vijest da vodostaji opadaju, a vrijeme se smiruje, iako samo prolazno.

Osim unutrašnjosti, pod vodom se našla i Dalmacija. Obilne oborine pogodile su Šibenik i Vodice, a Šibenik s 272 litre po četvornom metru, dobio je novi listopadski rekord. Prosjek od 83 mm, u ovom je slučaju debelo premašen. Obilna kiša do petka ujutro pala je i na dubrovačkom području. U gradu je palo 80 mm kiše, a više od Dubrovnika palo je samo na Zavižanu, 81 mm.

Na prostoru PGŽ do petka ujutro ukupna količina kiše još se povećala, a prema podacima DHMZ-a u Bakru su pala 22 mm, u Crnom Lugu 62 mm, Delnicama 36 mm, Kukuljanovu 20 mm, Malom Lošinju i Pargu 22 mm, Rabu 11 mm, Rijeci 28 mm, a na aerodromu u Omišlju pala su 24 mm kiše. Najmanje kiše od svih dobio je Krk, u kojem su u petak u 8h izmjerena 3 mm.
U 72 sata ukupna količina kiše na prostoru PGŽ raspoređena je na sljedeći način.

217 Delnice
200 Crni Lug
157 Kukuljanovo, Bakar
141 Rijeka
95 Rab
89 Parg
88 Mali Lošinj

Kišne brojke još će rasti, jer niti do utorka (u Gorskom kotaru srijede) nema stabilizacije vremena. Nastavit će se dotok vlažnog i nestabilnog zraka iz Sredozemlja. Pritom, posebno tijekom ponedjeljka može ponovno pasti obilnija kiša mjestimice. S prolaskom fronte u ponedjeljak, lokalno su mogući i jači pljuskovi s grmljavinom, a u utorak u najviše gorju past će i snijeg.

Nakon toga ojačat će anticiklona uz dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka, što znači jačanje bure na Kvarneru, sjeveroistočnjaka u Gorskom kotaru. Nakon duljeg i intenzivnog kišnog razdoblja, stabilizacija koja se vidi na kartama svakako će dobro doći.

Naslovna: Rijeka, foto: Šime Župan

Sličan sadržaj