Belgijance na Krku spašavao HGSS

Dvoje pomalo tvrdoglavih belgijskih turista koji su krenuli u pješačku turu jučer je upalo u probleme na istočnom grebenu bašćanske kotline pa su ih na koncu noću morali spašavati pripadnici Gorske službe spašavanja i DVD koji su se priključili akciji. Mladi par iz Belgije htio je propješačiti od Vrbnika do Baške ali se na tom putu zagubio jer su imali slabe karte. No nisu htjeli odustati od rute pa su nakon zatraženih telefonskih objašnjenja nastavili put i navečer se izgubili.

Planirana ruta prolazi od Vrbnika preko Malog Hlama prema Podprodnju , te potom zapadno od Diviške skreće ka Baški. Kao osnovno sredstvo za orijentaciju koristili su kartu pješačkih staza dobivenu u turističkom uredu. Nažalost karta se pokazala nedostatnom , s obzirom da pokriva tek manji dio područja i staza koji su namjeravali propješačiti, navode iz GSS-a.

– U trenutku kada se više nisu mogli orijentirati na nepoznatom terenu odlučili su telefonski zatražiti savjet HGSS. Mladom paru iz Belgije objašnjen je njihov položaj, te su informirani o stazama i mogućim smjerovima kretanja ali su prvenstveno savjetovani da odustanu od prvotnog plana te da se spuste do najbliže prometnice postojećim označenim stazama.

Zbog tvrdoglavosti u svom naumu da njihova tura mora završiti u Baški, mladi su Belgijanci zanemarili savjete HGSS-a i odlučili nastaviti pješačenje po grebenu izvan označenih staza u smjeru Baške. HGSS stanica Rijeka naslutila je rasplet situacije te je preventivno krenula u akciju.

Dolaskom noći mladi par iz Belgije ostao je blokiran na neprohodnom krškom terenu. Na njihovu sreću spašavatelji su se nalazili u blizini. Telefonskim razgovorom mladi su planinari dobili savjet kako da svjetlosnim signalima otkriju svoju poziciju. Te signale za pomoć uočio je i član DVD-a Baška te se priključio akciji spašavanja. Spašavatelji podijeljeni u dva tima uputili su se u brdo , pronašli izgubljene te ih sigurno spustili u dolinu, navodi se iz GSS-a.

Izvor: Novi List

Sličan sadržaj