Bez stabilizacije do daljnjega, potkraj idućeg tjedna mogućnost zahlađenja

web_fronte_sutra12
Grafika: DHMZ

Nestabilno vrijeme nastavlja se iz dana u dan, a sve su prilike da će tako biti i cijeli idući tjedan s kulminacijom u obliku jačeg zahlađenje potkraj idućeg tjedna, kad bi najviše gorje Gorskog kotara moglo dobiti i nešto snijega.

Trenutno na vrijeme ne djeluje neka posebna ciklona, ali nad nama stalno kruži vlažan i nestabilan zrak te je dati neku precizniju prognozu izrazito nezahvalno.
To je rezultiralo i pljuskovima tijekom subote kojih je lokalno bilo i nešto izraženijih. Nisu zabilježene neke veće količine kiše, osim postaje u Velikoj Lešnici kod Broda na Kupi, u kojoj je palo 12 mm kiše.
Na Kvarneru manje kiše, uz promjenjivo oblačno vrijeme.

Nestabilno vrijeme s dosta naoblake rezultiralo je i razlikom u temperaturama između gorskih i morskih postaja.
U Gorskom kotaru temperatura je tek malo iznad 10°C, dok na Kvarneru lokalno se mjeri i preko 20°C.

Vrijeme će se još dodatno destabilizirati od nedjelje, jer će se u sklopu poremećaja sa zapada Europe, u Sredozemlju formirati ciklona koja će u drugom dijelu nedjelje donijeti i nešto više oborina području PGŽ.
Potom će utjecaj ovog poremećaja potrajati do utorka kada će postojati mogućnost povremene kiše, ali i sunčanih razdoblja.

Od utorka do četvrtka zadržat će se promjenjivo i nestabilno bez veće kiše. Od četvrtka nova jača promjena vremena. Sa sjevera će se spustiti hladni prodor zbog kojeg će se u Sredozemlju formirati ciklona.
Radi se o zimskom scenariju iz školskih udžbenika. Da je zimsko doba od ovog bi bilo i znatnijeg snijega ne samo u gorskom području.
Od Azora prema Islandu formirat će se anticiklonalni blok, a isto će se dogoditi na krajnjem istoku Europe. Zbog takve situacije prodori nemaju gdje nego do toplog Sredozemlja, gdje zbog sudara hladnog zraka s toplim dolazi do stvaranja ciklone.
Zbog svega navedenoga, od četvrtka pa do kraja tjedna bit ćemo pod utjecajem spomenute ciklone iz Sredozemlja, koja će sa sjevera povući i nešto hladnijeg zraka. Očekuje se dosta kiše, lokalno i do 100 mm, a u najvišem gorju za nešto više od 7 dana može pasti i malo snijega.

Ponavljamo još jednom, da se nalazimo u zimskom razdoblju, ovo bi bila jedna od zamjetnijih promjena vremena koja bi rezultirala snijegom možda čak i na Kvarneru. Ovako ćemo o ovome pričati samo kao o zahlađenju početkom svibnja, uz mogućnost snijega u najvišim planinama.

No, da ne sječemo ražanj, treba još malo pričekati s razvojem situacije. Ovdje smo iznijeli kako se danas čini na prognostičkim kartama. Ono što je izvjesno je da se nestabilno vrijeme nastavlja.

Sve promjene saznajte na vrijeme OVDJE.

Sličan sadržaj