BiH: U poplavama srušeno 7500 kuća, u Posavskoj županiji nedostaje hrane

U najvećem dijelu poplavljene Posavske županije u Bosni i Hercegovini ljudima počinje nedostajati osnovnih živežnih namirnica. Županijski premijer Marijan Oršolić zatražio je od mjerodavnih u Robnim rezervama Federacije BiH da interveniraju i odobre potrebnu pomoć.

Deset dana od početka poplava i dalje je pod vodom najveći dio općina Orašje, Domaljevac i Odžak, a oko 60 posto stanovništva je iseljeno iz svojih domova koje su pod vodom. Nama je sada najpotrebnija hrana. Očekujemo od Federacije da intervenira preko Robnih rezervi i da nam odobri brašno, ulje, konzerviranu hranu, šećer što prije jer već nemamo čime nahraniti ove ljude koji se uglavnom hrane iz pučkih kuhinja, rekao je Oršolić.

Prema njegovim riječima, vlasti čine sve kako bi se izbjegle zarazne bolesti, s obzirom na velik broj strvina koje plutaju poplavljenim područjem. Stanje je toliko dramatično da mnoge strvine vezujemo za drveće da ne otplutaju jer do njih ne mogu doći kamioni kako bi ih odvezli u Inđiju u Srbiju gdje je moguće sigurno uklanjanje niti imamo suhoga tla u koje bismo ih mogli zakopati, rekao je Oršolić.

Za plavljenje Posavske županije Oršolić je optužio federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojemu je na čelu ministar Jerko Ivanković Lijanović, ustvrdivši da godinama nisu popravljena krizna mjesta na nasipima rijeka Save i Bosne.

Poplave koje su tijekom svibnja pogodile Bosnu i Hercegovinu uništile su 7500 kuća, a 80 tisuća ljudi koji su morali napustiti svoje domove sada su u statusu rasljenih osoba. Preliminarni su to rezultati analize Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Najgore su prošli oni kojima je kuće uništila voda ili su pak nestale na nekima od brojnih klizišta.

Oko 7500 obitelji nikako se ne može vratiti u svoje kuće, kazao je pomoćnik ministra Mario Nenadić.

Oko 2500 osoba trenutačno je smješteno u kolektivnim centrima. Rješavanje problema osoba koje su u poplavama ostale bez domova trebalo bi biti među najvažnijim pitanjima za donatorsku konferenciju posvećenu obnovi BiH.

MMF je spreman pružiti znatnu pomoć u prevladavanju posljedica poplava, kazao je voditelj misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Ron van Rooden i objasnio da bi to značilo i promjenu odredbi postojećeg stand-by aranžmana iz 2012. na temelju kojega je BiH dobila kredit od oko 420 milijuna eura.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić jučer je najavio da je od Van Roodena dobio uvjeravanja da će isplata ipak slijediti kao i interventna dodatna pomoć, pa BiH u lipnju može računati na 200-tinjak milijuna eura od MMF-a, od čega je polovina namijenjena za pomoć u otklanjanju štete od poplava.

Na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda se ipak morao suočiti s kritikama zastupnika koji su ocijenili kako vlasti nisu dobro reagirale u protekloj krizi, no cijela se rasprava o poplavama ubrzo prebacila na teren međustranačkih obračuna pri čemu su prednjačili zastupnici iz stranaka sa srpskim predznakom.

Vodene su bujice preplavile oko 10 tisuća četvornih kilometara teritorija cijele države, pri čemu je oko 18.600 kućanstava u cijelosti poplavljeno, a posebice je upozoreno na oštećenja infrastrukture te opasnost od izbijanja zaraza. Procjena je kako je samo na području Posavske županije u fazi raspadanja na nedostupnom terenu oko 600 tona strvine. Trenutačno je registrirano i gotovo 2300 klizišta, a iz Ministarstva sigurnosti BiH upozoravaju i kako je geomorfologija značajno poremećena pri čemu se ne može isključiti pojava jačih potresa u seizmički aktivnim zonama.

Izvor: HRT

Sličan sadržaj