Crni Lug dobio preko 100 mm oborine, poplave i odroni u dijelu Gorskog kotara

Ciklona koja djeluje na vrijeme i u petak donijela je tijekom četvrtka najviše oborina Gorskom kotaru, što je bilo nekako i očekivano, obzirom na brzinu kretanja oblaka i orografski tip oborine, a to je pak imalo veliki utjecaj na činjenicu da su oborine preskakale Kvarner.

Uspjelo se skupiti nešto kiše, većinom na riječkom području (Rijeka 9 mm, Kukuljanovo 7 mm, Bakar 5 mm), no daleko je to od očekivanih 100 mm koliko su modeli najmanje predviđali.

Kako smo već pisali, oborine su Kvarner zaobilazile, a onda zbog orografije nastajale na zapadu Gorskog kotara, što je i rezultiralo s preko 100 mm oborine lokalno, kao primjerice u petak ujutro u Crnom Lugu, gdje je DHMZ motritelj dojavio količinu oborine od 102 mm. Na ostalim službenim postajama Gorskog kotara zabilježeno je osjetno manje kiše (Delnice 28 mm, Parg 15 mm).

Obilne oborine stvorile su probleme uz granicu sa Slovenijom. Nakon višemjesečne suše tlo nije moglo primiti veću količinu kiše, što je rezultiralo poplavama i odronima.

Do sada se modeli s prognozom kiše nisu iskazali, oborine su tek slabe i povremene. No, u noći na subotu stiže hladna fronta, koja bi opet po istim prognostičkim modelima trebala biti vrlo izdašna oborinama, a nisu isključene ni jače grmljavinske nestabilnosti.

Sličan sadržaj