Nestabilan vikend donosi obilne oborine, osjetno zahladnjenje i jaku buru

Izvor naslovne ilustracije : Meteoadriatic
Prikaz ukupne količine oborina do nedjelje, lokalno bi moglo pasti i preko 150 mm

Ciklona je u Genovi formirana te narednih dana slijedi njeno premještanje preko doline rijeke Po, pa do sjevernog Jadrana i Kvarnera te dalje duž jadranske obale. Fronta koju ciklona spušta sa sjeveroistoka bit će intenzivna uz osjetan pad temperature i lokalne nepogode u obliku bujičnih poplava uslijed velike količine oborina i moguće tuče kod nailaska fronte. Također neka bi područja mogla osjetiti tek povremenu kišu uz pojačan vjetar što samo govori da će nepogode biti lokalnog karaktera. Osim kiše izgledan je i kratkotrajan snijeg po najvišim vrhovima sjevernih Dinarida pred kraj fronte. Slijedi detaljan opis gdje će se i kako odvijati situacija.

Detaljna prognoza za PGŽ

Petak pretežno oblačan iako nije za isključiti i kraća sunčana razdoblja na jugu Kvarnera. Oborine će uglavnom biti orografskog tipa pa će najobilnije proći područja istočnog Kvarnera i zaleđa Rijeke te veći dio Gorskoga kotara osobito primorske planine (Grobničke Alpe). Tamo će kiša biti česta uz povremene jake nalete pljuskova dok u ostatku područja osim navedenog valja očekivati na prolaznu umjerenu kišu s povremenim pljuskom. Ukupno bi moglo pasti u navedenom obilnom području i preko 100 mm dok na ostatku područja 20 – 60 mm, a najmanje na jugu kvarnerskih otoka. Jugo i jugozapadnjak će se do jutra postepeno smiriti, a zatim se oko podne očekuje probijanje jake bure s olujnim udarima i to samo u sjevernom i središnjem dijelu Kvarnera dok će na jugu puhati jugozapadnjak. U gorju slab sjeveroistočnjak s povremenim umjerenim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak kasno navečer gdje se lijepo može uočiti centar ciklone na jugu Kvarnera te bura koja će puhati sjeverno od centra i jugozapadnjak južno od centra. Izvor : Meteoadriatic
Količina i raspodjela oborina tijekom petka. Izvor : Meteoadriatic

Subota oblačna do navečer kada će uslijediti razvedravanje sa sjeverozapada. Do popodne će prevladavati nestabilno uz čestu kišu i lokalne pljuskove koji tijekom noći i jutra mogu biti izraženi uz grmljavinu i tuču. Oborine će uglavnom biti rasprostranjene na čitavo područje, no najviše se očekuje u Gorskom kotaru 40 – 60 mm, a na Kvarneru 10 – 40 mm. Bura će već tijekom noći pojačati i zauzeti čitavo područje Kvarnera, a puhat će jako, na poznatim lokalitetima i olujno s orkanskim udarima. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Prema kraju dana slijedi slabljenje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru (nakon prolaska fronte) 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Prikaz količine i raspodjele oborina tijekom subote, vidljivo je najmanje oborina na zapadu i sjeveru Kvarnera zbog utjecaja bure. Izvor : Meteoadriatic

Nedjelja uglavnom vedra iako će umjerene naoblake povremeno biti sredinom dana i navečer. Sredinom dana će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, u gorju umjeren zapadnjak s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, u zaleđu Rijeke do 6°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz minimalnih vrijednosti temperature u nedjelju. Izvor : Meteoadriatic

Ponedjeljak ponovno u znaku nestabilnosti, više detalja u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj