Formirala se Genovska ciklona, jako jugo prolongiralo početak obilnih oborina na riječkom području

Pred nama je jaka promjena vremena koja će donijeti obilnije oborine većem dijelu PGŽ, a primjerice na zapadu Gorskog kotara može pasti čak preko 300 mm oborine.

Kiša je na Kvarneru tebala početi konkretnije padati u srijedu navečer, osobito na riječkom području, no da se to ne dogodi zaslužno je jako jugo.

Oblaci putuju u jugozapadnoj struji velikom brzinom i doslovno preskaču Kvarner te dolaze do prirodne barijere, zapadnih planina Gorskog kotara. Tamo usporavaju jer se moraju “penjati”. Dok se uzdižu se hlade i stvara se kondenzacija, odnosno kiša koja pada u Gorskom kotaru. Primjer se vidi ispod.

Izvor: ARSO

Kvarner iz smjera jugozapada nema planina pa se zbog velike brzine prolaska oblaka događa da ne padne ništa ili se skupi tek koji milimetar, kao primjerice 4 mm u Malom Lošinju te 3 mm u Rabu, dok je “riječka” kiša još uvijek na čekanju.

Prognostički modeli vide slabljenje juga pa će se i stvoriti uvjeti za obilnije pljuskove, a neki prognostički modeli daju čak i mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena.

Izvor: meteoadriatic

Sve će to donijeti ciklona koja se formirala u Genovskom zaljevu.

Izvor: meteocentre

Sličan sadržaj