Vrlo promjenjiv tjedan! Iz ljeta ulazimo u jesen „sa stilom”

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja od prosječne temperature u °C.

Premda kalendarski ljeto traje još 9 dana, čini se da će ove godine obilježiti svoj kraj malo ranije, već ovoga vikenda. No ako uzmemo u obzir da datum u meteorološkom pogledu nema točno vrijeme već okvirno, možemo reći da nam jesen stiže u prosječno doba baš kada bi i trebala.
Prije ciklone koja se očekuje od četvrtka ponovno će zatopliti, u nižim predjelima do 30°C, a zatim stiže obilna kiša i osjetno zahladnjenje.

Sinoptička situacija

Gledajući trenutnu sinoptičku situaciju teško se da zaključiti da nam uskoro stiže izražena višednevna promjena vremena. Iznad nas se centrom nalazi oslabljena anticiklona, a oko nje su se simetrično postavili ciklonalni centri, prvi zapadno od Portugala, drugi na zapadu Skandinavije i treći upravo na granici Rusije i Ukrajine. Anticiklona nas u ovom slučaju štiti od oborina, a položaj centra ne dozvoljava da nam se približi toplija ili hladnija zračna masa s rubova sustava pa nam trenutno prevladava pretežno vedro i temperaturno ugodno vrijeme.

Prikaz tlaka zraka i položaja sustava opisanih u odlomku iznad. Izvor : Neverin

Na svu sreću svi sustavi (ciklona, anticiklona) su podložni kretanju, neki više neki manje, a zbog rotacije našeg planeta taj smjer obično biva od zapada prema istoku. Zbog toga će se već do srijede dogoditi pomicanje anticiklone prema jugu Mediterana zbog čega će se otvoriti put toploj zračnoj masi da sa sjeverozapada Afrike uz pomoć ciklone kod Portugala krene prema našem području donoseći topliji i malo vlažniji zrak (sparinu).

No, glavni preokret u prognozi odigrat će ciklona kod Skandinavije koja će svojim pomicanjem prema istoku (Finska) dodatno ojačati i zahvatiti područje hladnog zraka na krajnjem sjeveru kontinenta od kuda će ga uz pomoć anticiklone kod Islanda pogurati prema središnjoj i zapadnoj Europi. Prilikom spuštanja hladnog zraka, ciklona kod Portugala izgubit će na svojoj jačini, a po trenutnim izlazima modela izgleda kako bi fronta tog hladnog zraka trebala najprije doći do zapadnih obronka Alpa što će potencirati u tom trenutku lako nastajuću ciklonu kod Genove.

Prikaz tlaka zraka i položaja sustava nad Europom u petak. Vidljiva je Genovska ciklone te ciklona kod Skandinavije koja uz anticiklonu kod Islanda i zapadno od Engleske utjeće na spuštanje hladne zračne mase između njih do središnje Europe. Izvor : Neverin

Premda je termin prognoziranja dalek (petak) meteorološki modeli su dosta usklađeni oko mogućeg ishoda za taj dan, a to je da bi ciklona kod Genove trebala imati sporu putanju prema sjevernom Jadranu što bi uzrokovalo cjelodnevnu kišu u petak pa skroz do kraja subote kada se očekuje spuštanje fronte s istočne strane Alpa (sjeveroistoka). Zbog blizine centra, a samim time i sukoba toplog zraka s juga i hladnog sa sjevera (razlika od gotovo 10°C) izgledne su pojave lokalno jakih oluja praćenih grmljavinom, a uz samu frontu i tučom dok će dodatni ugođaj popratiti i jako jugo prije fronte te jaka bura s olujnim udarima poslije fronte.

Sve u svemu događaj bi mogao biti jedan od jačih u posljednjih par mjeseci ponajprije zbog jačine ciklone (~998 hPa) koja, da podsjetimo, nije neuobičajena za doba godine, već se nije dogodila nekoliko mjeseci, a s obzirom da rezerve vode i dalje nisu namirene do kraja od suše koja traje godinu dana, ova bi obilna kiša mogla biti ključna za tu situaciju. Stoga iskoristite još par dana za uživanje u blagodatima ljetnih temperatura i toploga mora jer je vrlo izvjesno da postepeno ulazimo u hladniji dio godine.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak stabilan i pretežno vedar osim sredine dana kada je izgledna umjerena visinska naoblaka. Na Kvarneru slabo jugo, a u gorju jugozapadnjak koji će navečer biti u jačanju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu do 11°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Srijeda još do sredine dana uz umjerenu naoblaku na čitavom području, a zatim uz povećanje naoblake osobito u gorju i sjeveru Kvarnera gdje nije isključena i pojava lokalne kišice kasno poslijepodne i navečer. Vjetar u jačanju, na Kvarneru umjereno do jako jugo i oštro, a u gorju jak jugozapadnjak uz olujne udare osobito prema kraju dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Prikaz brzine udara vjetra u srijedu sredinom dana. Vidljivi su skoro olujni udari u Gorskom kotaru (lila boja). Izvor : Istramet

Četvrtak nestabilan, osobito na širem riječkom području i zapadnim predjelima gorja gdje su izgledni povremeni intenzivniji pljuskovi uz grmljavinu pa bi se lokalno mogla mjeriti vrlo obilna količina oborine (>80 mm). Na ostatku područja nešto rjeđe i manje kiše, a najmanje na istoku Gorskog kotara i jugu Kvarnera. Na Kvarneru će puhati umjereno, a povremeno i jako jugo te kasnije jugozapadnjak dok u gorju umjeren do jak jugozapadnjak uz lokalne olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Prikaz količine oborina unutar 3h. Vidljivo je da će centar zbivanja biti na zapadu Hrvatske. Izvor : Neverin

Petak i subota također nestabilni uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom, a u subotu je izgledna i lokalna tuča dok bi suma oborina u ta dva dana na većini područja mogla prelaziti dodatnih 100 mm! Nedjelja donosi postepenu stabilizaciju i osjetno hladnije vrijeme, no detalje za ta tri dana donosimo u četvrtak kako bi ishod prognoze mogao biti što točniji.

Sličan sadržaj