Bura donijela stabilnije vrijeme, ali i rashladila more

S prolaskom frontalnog poremećaja u četvrtak sredinom dana, zapuhala je bura s kojom se vrijeme stabiliziralo. Bura je poprilično jačala od četvrtka pa čak i stvarala poteškoće u prometu.

Prema podatku s riječkog aerodroma, u petak je izmjeren udar od 93.7 km/h. Zbog toga je i riječa zračna luka imala poteškoća u odvijanju prometa. Brojni letovi su preusmjereni u druge zračne luke, a neki avioni čak su se i vratili na svoja polazišta.

Poteškoća je bilo i u pomorskom prometu, naročito zbog neupućenih turista koji su se u trenutku jačanja bure zatekli umoru te su i službe za zaštiti i spašavanje imale posla.

Osim toga, bura je rashladila more. Nakon iznadprosječnih temperatura i vrijednosti temperature mora od mjestimice i 27°C, s puhanjem bure došlo je do miješanja slojeva mora. Topli sloj je otišao u dubinu, a hladni se približio površini, zbog čega su i trenutne temperature i 5°C niže od onih izmjerenih tek pred neki dan.

Najveća razlika zabilježena je u Šibeniku. Nakon 25°C u četvrtak, u petak je izmjereno tek 18°C. Pad temperature mora zabilježen je i posvuda na Kvarneru pa su u subotu one većinom od 21 do 23°C.
Pet dana prije, temperatura mora i u Rijeci, koja se mjeri na periodičnoj bazi, bila je 25°C. S puhanjem bure došlo je također do pada temperature, no kako smo već nekoliko puta istaknuli Rijeka jedina od većih gradova na Jadranu nema kontinuirano mjerenje temperature mora. Na tu temu postavljen je i upit DHMZ-u, ali nikad nikakav odgovor nismo dobili.

Temperature mora na dva metra dubine 15. lipnja, satelitsko mjerenje | Adriatic Forecast System

Što se temperature zraka tiče u PGŽ one su u okviru vrijednosti za doba godine, na Kvarneru većinom ispod 30°C, a u gorju tek malo iznad 20°C.
Bura se većinom smirila te se i promet normalizirao.

Prevladava djelomice sunčano vrijeme, uz lokalno jači razvoj oblaka ima tek mjestimice koje kapi kiše. Za nedjelju će postojati mogućnost za kraće pljuskove, uglavnom u zaleđu obale te u gorju, a u novom tjednu prevladavat će većinom stabilno i vrlo toplo ili vruće vrijeme, s temperaturama koje bi od srijede mogle prolazno i osjetnije iznad 30°C.

Sličan sadržaj