Bura – glavni meteorološki faktor u (n)ovom tjednu

web_fronte_sutra12

VRIJEME I IZGLEDI
Dovoljno je pogledati gore priloženu sinoptičku situaciju koju su sinoptičari DHMZ-a iscrtali na temelju prognostičkog modela ECMWF za ponedjeljak, upotrijebiti samo malo fizike i zaključiti što se može očekivati o razvoju vremena u tjednu koji slijedi.

Na sinoptičkoj karti Europe dominira snažna anticiklona sa sjevera Europe, koja je svoje polje proširila na veći dio kontinenta. Iznimka je krajnji jugoistok i istok, gdje se pruža frontalni poremećaj.

Upravo ta razlika u polju visokog tlaka zraka nad većim dijelom Europe i polja sniženog tlaka zraka na istoku i jugoistoku, uvjetovat će prelijevanje zraka iz područja s višim tlakom zraka u područje s nižim tlakom, što nije ništa drugo nego bura, koja će svojim djelovanjem obilježiti veći dio novog tjedna, a pritom može imati čak i orkanske udare.
Tek potkraj tjedna prognostički modeli vide slabljenje ove snažne anticiklone i destabilizaciju Sredozemlja, no još je prerano za neku precizniju najavu.

Bura je već tijekom nedjelje znatno ojačala pa se duž obale mjeri i olujni prosjek. Cijeli izvještaj HAK-a pročitajte na dnu ove vijesti.

Vrijeme će u novom tjednu u PGŽ biti podijeljeno ne samo po tome što će prvi dio tjedna biti u rujnu, a drugi u listopadu, već i po obilježjima vremena. Prvi dio tjedna bit će većinom stabilniji, a nastavak ipak sve više nestabilniji prema svome kraju.

U prvom dijelu tjedna i vrijeme u PGŽ bit će podijeljeno na dva tipa. Kvarner će imati promjenjivo oblačno i vjetrovito vrijeme uz dosta sunčanih razdoblja, a oborine će većinom izostajati. Uostalom, kod vremena s puno bure, iluzorno je očekivati neke konkretnije oborine, osim kad nije ciklonalna (škura) bura.
Bura je zauzela našu naslovnicu upravo s razlogom. Bit će prisutna sve do subote u drugom dijelu dana (slabljenje anticiklone), kada će okrenuti na vjetar južnog smjera. Pritom, nerijetko će u prvom dijelu tjedna imati olujne udare, a glavninu bure očekujemo u ponedjeljak i utorak, kada će čak lokalno biti mogući i orkanski udari. Temperature od ponedjeljka do srijede 15 do 20°C.
Gorski kotar, u prvom dijelu tjedna imat će hladno, većinom oblačno vrijeme s povremenom, uglavnom slabom kišom, te samo malo manje vjetrovito vrijeme. I na tom području udari vjetra na najvjetrovitijim lokacijama mogu imati olujne, rjeđe i poneki orkanski udar. Temperature oko 10°C ili koji stupanj iznad.

U drugom dijelu tjedna na Kvarneru još u početku dosta bure, ali će postupno slabjeti, da bi u subotu poslijepodne okrenula na jugo, zbog približavanja ciklone iz Sredozemlja, koja bi, ukoliko ostane današnja situacija, mogla obilježiti vrijeme prvih 5 dana listopada. Uz buru, bit će i dalje promjenjivo oblačno vrijeme, uglavnom bez oborina, iako poneku kap kiše ne bi se smjelo isključiti do petka. Od petka navečer pa do kraja tjedna promjenjivo oblačno i nestabilno uz čestu kišu, Temperature vrlo slično prvom dijelu tjedna, 15-20°C, u danima s kišom, koji stupanj niže.
Na području Gorskog kotara drugi dio tjedna vrijeme će biti također slično prvom dijelu tjedna. Promjenjivo oblačno s kišom, hladno i dosta vjetrovito, a konkretnija kiša očekuje se od petka poslijepodne. Temperature niske, uglavnom oko 10°C, a sa zatopljenjem u subotu, i do 15 ili 16°C.

Novi tjedan u unutrašnjosti zemlje i Lici bit će promjenjiv i nestabilan uz povremenu kišu, a čini se da bi srijeda trebala biti najstabilniji dan.
U Istri i Dalmaciji prvi dio tjedna uglavnom stabilan, dok bi jedino na jugu Dalmacije bilo promjenjivo uz mogućnost kiše ili pljuskova. Nastavak donosi destabilizaciju, posebno od petka tako da se u subotu kiša očekuje posvuda u spomenutim regijama. Vrijeme će također obilježiti bura, koja posebno u Dalmaciji može imati olujne, ponegdje i orkanske udare.

POMRČINA SUPERMJESECA
U ponedjeljak oko 4h na nebu će biti vidljiv rijedak fenomen – potpuna pomrčina Supermjeseca. Cijeli taj pojam objasnili smo ovdje.
Čini se da će oblaci nad nama ozbiljno ugroziti praćenje ovog fenomena. Na riječkom području, oblaci bi trebali prekrivati bar 50% neba pa je za nadati se da ih neće biti na zapadnom dijelu neba, gdje će se odvijati pomrčina. Slične uvjete imat će i Pula, dok se u Zadru, Splitu i Dubrovniku očekuju najlošiji uvjeti za promatranje, zbog gotovo potpune naoblake. Vrlo loši uvjeti bit će u Osijeku, samo malo bolji u Zagrebu, jer oblaci ne bi trebali prekrivati cijelo nebo.

STANJE NA CESTAMA 17:30h
Zbog olujnog vjetra, samo za osobna vozila, otvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u oba smjera (obilazak preko Karina, Obrovca i Gračaca),
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3),
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I.skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistraIi (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Sličan sadržaj