Tajfun Dujuan pogodio Tajvan / Tropska oluja Marty prijetnja Meksiku

avn_lalo-animated

Prema posljednjem dostupnom izvještaju, nekadašnji supertajfun Dujuan ušao je nad Tajvan u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom vremenu. Kombinacija tople površine Filipinskog mora i nedostatak disruptivnih vjetrova koji bi spriječili razvoj, doveli su do brzog jačanja u dane vikenda.

To je dovelo do jačanja sustava na supertajfun, ali je brzo došlo i do manjeg slabljenja. Na najteže pogođenim područjima palo je nevjerojatnih 1000 mm kiše, a kiša je padala intenzitetom od 75 mm na sat. Zabilježeni su udari vjetra od 200 km/h, a došlo je do poplava, odrona i povišenja razine mora uz visoke valove.

Po prelasku Tajvana, Dujuan nastavlja svoj put prema Kini, gdje se snagom tajfuna 1. kategorije očekuje tijekom utorka. Opasnost od vjetra postojat će u obalnim područjima, a lokalno može pasti 150 mm kiše.

Ostaci sustava potom bi mogli prema Koreji i Japanu donoseći nove oborine, što samo pokazuje koliko su tropski sustavi opasni, čak i kad se radi o potpunoj neorganiziranosti.

Ranije tijekom ponedjeljka sav njegov “bijes” prvo je osjetilo Ryukyu otočje, gdje su udari dosegnuli gotovo 200 km/h, što se na području Japana rijetko događa.

Na istočnom dijelu Pacifika nalazi se tropska oluja Marty koja se formirala u subotu navečer po lokalnom vremenu, a svojim postojanjem ugrožava jugozapad Meksika, od Acapulca do Puerto Angela. Unatoč dovoljnoj toplini oceana, njegov dodatni razvoj sputan je postojanjem visinskog vjetra.
Bez obzira na navedeno, sustav obalnom području može donijeti znatnije probleme, posebno u vidu obilne kiše, a treba uzeti u obzir da je sustav inertan, što znači da bi određena područja mogla biti pod dugotrajnijim obilnim oborinama, što otvara mogućnost poplava.

Naslovna: Tajfun Dujuan, NOAA

Sličan sadržaj