Bura i magla ometaju promet! / Vrijeme za vikend

Clipboard02

Na priloženom prikazu iznad možete vidjeti aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Sjeverni Jadran ima sunčano vrijeme, Dalmacija, naročito južna, naoblaku, dok je dobar bio unutrašnjosti, uključujući i Gorsku Hrvatsku pod maglom.

U petak ujutro najniža temperatura u gorskom području kretala se od 6°C u Gorskom kotaru do 12°C u Lici, u unutrašnjosti od 9°C u najvišim predjelima do 14°C na zagrebačkom području.
Sjeverni jadran imao je temperature od 7°C u unutrašnjosti, do čak 18°C na južnim otocima, a u Dalmaciji se minimalna temperatura kretala u malom rasponu od 15 do 18°C.

Kako smo napisali u naslovu, bura na Jadranu, a magla u unutrašnjosti smetaju normalnom odvijanju prometa.

HAK 09:30

Zbog bure, na dionici Jadranske magistrale (DC 8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1, između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići (brzina je ograničena na 60 km/h) te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Lici i središnjoj Hrvatskoj, vlažni u Gorskom kotaru. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Upozoravamo vozače da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Podsjećamo vozače motornih vozila da u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše itd.) voze sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima.
Pomorski promet odvija se bez poteškoća

Na sinoptičkoj karti, vidljivo je da se sjeverni Jadran, dio Gorske Hrvatske i unutrašnjosti nalaze pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka, dok se južni predjeli nalaze pod utjecajem plitke ciklone s juga Italije, zbog koje i ima naoblake u srednjoj i južnoj Dalmaciji.
Osim toga, ono što se ne vidi da je po visini istočnije od Hrvatske, i dalje prisutna visinska ciklona koja omogućava kruženje vlažnom i nestabilnom zraku, zbog čega je tlak u padu.

U takvim okolnostima najaviti stabilan vikend za cijelu Hrvatsku ne bi bilo realno, a detaljnije saznajte u nastavku.

Najstabilniji vikend mogu očekivati stanovnici sjevernog Jadrana i sjeverne Dalmacije. Očekuje se pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, sa svježim jutrom, ali će danju temperatura i preko 20°C.

Srednjoj i južnoj Dalmaciji stiže nestabilan i promjenjiv vikend uz mogućnost kiše i pljuskova. Zbog naoblake, jutra će biti ugodna, dok danju zbog naoblake i kiše, temperatura neće previše preko 20°C.

Nestabilan viken bit će i u Gorskom kotaru i Lici, s time da će i subota i nedjelja u Gorskom kotaru biti nestabilni, uz mogućnost kiše ili pljuskova, dok će u Lici u ndjelju biti i više sunčanih razdoblja, ali je ujutro moguća magla. Jutarnje temperature lokalno i ispod 10°C, dok će danju u Gorskom kotaru temperatura biti iznad 15°C, u Lici možda i do 20°C.

I u konačnici unutrašnjost Hrvatske imat će nestabilnu subotu uz mogućnost kiše, a stabilniju nedjelju. Pažnju valja obratiti i na jutarnju maglu. Temperature ujutro lokalno i ispod 10°C, dok će najviše dnevne biti oko 20°C.

Vikend na prostoru PGŽ bit će kako smo i u pregledu po regijama napisali nazovimo tako “šaren”. Kvarner će imati suho i toplo, ali zbog bure vjetrovito vrijeme, a Gorski kotar zbog kruženja vlage i nestabilnosti po visini nestabilnu subotu i stabilniju nedjelju.

Na Kvarneru bi stabilno vrijeme moglo potrajati do srijede, dok u Gorskom kotaru oblaka će biti više, a uglavnom je još do nedjelje moguća slaba kiša. Zatim će biti stabilnije. Temperature do srijede u okviru prosjeka.

Sličan sadržaj