BURA i ZAHLADNJENJE, postepeno sve stabilniji period

Izvor : DHMZ – sinoptička situacija

Proteklih tjedan dana vrijeme je napravilo preokret iz babljeg ljeta u kasnu jesen pa je osim solidne kiše početkom tjedna, zabilježena i orkanska bura duž istočne kvarnerske obale. Bila je to „škura” bura koja je nerijetko i jača od „bistre” vedre bure, a osim što se dojam o hladnoći dodatno pojačava zbog vjetra, manjkalo je i sunca, a ponegdje se dobacila i pokoja kap kiše. Gorski kotar je dočekao i prvi snijeg ove sezone, iako se zadržao samo u višim predjelima iznad 1000 metara, uslijed jačih oborina bilo je susnježice i na nižim područjima. Nakon cjelotjedne akcije od ciklona, visinskih ciklona, grebena, ovaj bi tjedan mogao donijeti smirenje što se tiče oborinske aktivnosti, barem na kvarnerskom području gdje bi se i dalje mogli družiti s “gospođom” burom.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo između dva sustava, anticiklone centrom kod Irske i ciklone koja se upravo odmaknula od nas te se trenutno nalazi centrom kod Grčke. Ta će ciklona prema sredini tjedna nastaviti put dalje prema Ukrajini te postati manje bitna za naše područje. Ono što nama donosi novu promjenu vremena je još malo hladniji zrak koji se spušta uz rub prednje strane anticiklone (desne), a kao što i gotovo svaki prodor hladnog zraka koji naiđe na obronke Alpa se sjeverne ili sjeverozapadne strane potencira sekundarnu ciklonu s južne strane Alpa, tako će i ovaj (slika dolje).

Sinoptička situacija u utorak popodne, Plavim strelicama naznačeno spuštanje hladnog zraka oko obronka Alpa te formiranje ciklone u Genovskom zaljevu – crvena. Windy.com

Hladan zrak je već počeo „curiti” sa zapadne strane Alpa u Mediteransko more gdje je započeo razvoj sekundarne ciklone koja će se potpuno oformiti u samostalnu ciklonu početkom srijede. Ta će ciklona zbog nešto istočnijeg nailaska hladnoće do Alpa preuzeti putanju duž zapadne strane talijanskog poluotoka prema Siciliji od kuda bi već od četvrtka započela put prema Grčkoj. Takva će putanja ciklone našem području donijeti samo jačanje bure (nakon slabljenja tijekom utorka) pri čemu će oborine biti najviše uskraćene na Kvarneru gdje će moguće i potpuno izostati dok bi gorski predjeli uslijed prelijevanja hladnijeg zraka mogli zadržati i nešto više vlage koja bi rezultirala povremenom kišicom, a u najvišem gorju i snijegom. Situacija se znatnije ne bi trebala mijenjati ni za vikend pošto bi se anticiklona koja se nalazila kod Irske počela premještati prema našem području što će dodatno stabilizirati vrijeme i u gorju.

Dakle, osim slabo osjetne promjene u vidu oborina, stiže nam još hladniji zrak (ispodprosječne temperature) pa jakne koje ste izvadili iz ormara ne treba spremati, čak štoviše, računi od grijanja, a usudili bi se reći i blago zimsko vrijeme stižu na kućna vrata, barem do zadnje dekade listopada.

Vremenska prognoza za PGŽ

Utorak od jutra uz visinsku naoblaku na čitavom području koja će se zadržati cijeli dan. Do sredine dana uz istočnu obalu Kvarnera umjerena do jaka bura koja će biti u slabljenju pa će do kraja dana puhati slabo i umjereno, navečer lokalno s jakim udarima. U Gorskom kotaru uz slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, lokaliteti uz obalu kao i zaleđe Rijeke 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Srijeda donosi razvedravanje, najprije na Kvarneru već od jutra iako nije za isključiti prolaznu umjerenu naoblaku dok bi se u Gorskom kotaru zadržalo uz umjerenu do potpunu naoblaku gdje lokalno može biti slabe kiše, a u najvišem gorju i snijega. Ponovno će zapuhati bura koja će jačati od sredine dana pa bi navečer puhala jako s olujnim udarima, u gorju slab i umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 1°C dok u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak na čitavom području pretežno vedro, u gorju uz mogućnost prolazne umjerene naoblake. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Minimalna temperatura zraka na 2m visine u četvrtak. MeteoAdriatic

Do kraja tjedna zadržat će se vremenski slično kao u četvrtak do bi temperaturno svakim danom trebalo biti sve toplije.

Sličan sadržaj