Bura “isfenirala” apsolutne maksimume u Rabu i Zadru

Suprotno svim očekivanjima i najavama modela, u Hrvatskoj se u subotu 6. kolovoza mjerilo i 40 °C, i to ne u Slavoniji ili Dalmatinskoj zagori, što ne bi bilo čudno, već posve neočekivano, u Rabu!

S točno 39,5 °C Rab je došao do apsolutnog maksimuma od kako se na ovoj postaji vrše mjerenja, od 1978. godine. Time je srušen rekord od 22. srpnja 2015. kada je izmjereno 39,3 °C.

Rab, temperatura i vjetar na automatskoj meteorološkoj postaji, Izvor: DHMZ

Do svog apsolutnog rekorda došla je i još jedna postaja s Jadrana, ona u Zadru, tamo je apsolutni maksimum viši za čak 3 °C. Preciznije 36,3 °C izmjerenih 4. kolovoza 2017. više nije apsolutni maksimum postaje u Zadru. Novi rekord je 39,0 °C, a mjerenja se na ovoj postaji vrše od 1961. godine.

Zadar, temperatura i vjetar na automatskoj meteorološkoj postaji, Izvor: DHMZ

Krivac za ove ekstreme je naveden u naslovu. Bura je ta koja je svojim dodatnim zagrijavanjem zraka “feniranjem” toliko podignula temperaturu da to čak ni prognostički modeli nisu predvidjeli. Fenski efekt bure nastaje kada ona sa sobom ne donosi hladan zrak već samo raspuhuje ili donosi topli, što dodatno zagrijava zrak.

Gore napisano potvrđuju i grafovi automatskih postaja iz Raba i Zadra, gdje se vidi da je prilikom postizanja rekorda na obje postaje bila prisutna bura s umjerenim i jakim udarima.

Sličan sadržaj