Bura na Kvarneru, snijeg i vjetar u Gorskom kotaru otežavaju ili prekidaju promet

10420096_902604179770543_4889374080132588096_n

Očekivano, s produbljavanjem ciklone nad južnom Italijom meteorološka situacija na Kvarneru i u Gorskom kotaru se zakomplicirala. Od petka u 03h na Kvarneru je ojačala bura koja ima olujne i orkanske udare. Mjereni su udari i do 35 m/s, a olujni udari bure zabilježeni su i na istoku Rijeke.

Iz HAK-a stiže cijeli niz zabrana i ograničenja izrokovanih vjetrom.
Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Delnice,
– Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije-Magdalene (DC8),
– državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
U prekidu su katamaranske linije Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Korčula-Hvar-Split, Lastovo-Vela Luka-Hvar-Split i Split-Vis te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Osim vjetra situaciju u Gorskom kotaru dodatno otežava i snijeg koji pada pa su na većini cesta proglašeni zimski uvjeti.

Oblaci pristižu sa jugistoka i istoka, upravo zbog položaja ciklone koja se centrom nalazi u Tirenskom moru. Podržava dotok vlažnog i nestabilnog zraka, a kako sve, zbog njene vrtnje, dolazi s istoka, preko kopna, do kraja dana i u prvom dijelu noći na subotu, istok Gorskog kotara pa i središnji krajevi, mogu dobiti i do 30 cm snijega, lokalno čak i više od toga.
Najmanje snijega na sjeveru Gorskog kotara, ali i tamo može pasti 10-ak cm. Zapad regije će u ovoj prići proći najslabije uz tanji snježni pokrivač.

Na Kvarneru uglavnom bez oborina, a jedino će ona dužobalnom području od Rijeke do Novog Vinodolskog biti moguća slaba kiša, a možda čak i nešto snijega nošenog burom. Posebno ovo vrijedi za istočno riječko zaleđe.

Više o vremenu u novom tjednu pročitajte ovdje.

Naslovna: Delnice, foto: Marin Paškvan

Sličan sadržaj