BURA OMETA PROMET, PROLAZAN SNIJEG NA RIJEČKOM PODRUČJU, JAKO ZAHLADILO!

Snježna zavjesa na Učki, Ljiljana Krišković

Zima je vrlo brzo stigla kako smo i najavili, a koliko je hladno dovoljno govori i činjenica da trenutno nigdje u PGŽ temperatura nije viša od 6°C. Pogledajmo najinteresantnije: Platak -4, Delnice -1°C, Mali Treskavac 1, Klana 2, Čavle 3, Baška i Pehlin 4, Selce 5, a Cres, Susak i Opatija 6°C

Kao što možemo vidjeti zahlađenje je stiglo svugdje, a dojam hladnoće dodatno pojačava i bura, zbog koj je realan osjet ugodnosti niži i 4 do 8°C, od napisanih temperatura.
Evo što HAK kaže za cijelu Hrvatsku:
Snijeg mjestimice pada u Lici, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Za sva vozila otvorene su autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb.

Samo za osobna vozila otvorene su:
– državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački,
– dionica Jadranske magistrale između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (D8) te
– Paški most.

Dionicom Jadranske magistrale (D8) od Novog Vinodolskog do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Senja do Karlobaga dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II. skupinu vozila).
Jadranskom magistralom (D8) između Podgore i Tučepa, zbog odrona, vozi se naizmjence jednim trakom.

Iz njihovog izvještaja vidimo da snijeg ne pada u Gorskom kotaru, ali ga je bilo nešto malo tijekom dana. Ono što je svakako zanimljivo je da je snijga nakratko danas bilo i na riječkom području,tj. preciznije radilo se o povremenom prolijetanju pahulja.

U ostatku Hrvatske također vrlo vjetrovito vrijeme danas, a orkanskih udara bure ima od južnog dijela sjevernog Jadrana pa sve do juga srednje Dalmacije. Mjere se udari i do 130 km/h.
Rekli smo već, snijeg pada u Slavoniji i Lici, a bilo ga je i na sjeveru Hrvatske i nije radio poteškoće u prometu.

IZGLEDI ZA PGŽ
Idućih dana još hladnije, a tijekom utorka bura na istočnom priobalju može imati i koji orkanski udar, dok se u Riječkom zaljevu očekuju olujni udari bure, a u Rijeci uglavnom do vrlo jaka bura, uz mogućnost olujnih udara.
Po onome što danas vidimo ne bi se trebala ponoviti bura od 11. studenog.
U Gorskom kotaru hladno i vrlo hladno, temperatura u minusu uz mogućnost za vrlo malo snijega, u riječkom zaleđu temperatura oko nule, a uz obalu i na otocima do 5°C.

Konkretnije oborine u PGŽ, moguće su tek u subotu, a tada se vidi zatopljenje.

Sličan sadržaj