BURA (OPET) RASHLADILA MORE / POTKRAJ TJEDNA “PASJE” VRUĆINE


“Ne sjećam se kad je more sredinom 7. mjeseca bilo ovako hladno”. Komentar je to koji je tijekom nedjelje dominirao na Riječanima i okolici popularnoj plaži Žurkovo. Bura koja je puhala ponovno je izmiješala slojeve mora te je tako na spomenutoj plaži nedjelja zapravo bila vrlo neugodan dan, s velikom temperaturnom razlikom između temperature mora i zraka. S jedne strane temperatura oko 30°C koja mami za osvježenjem, a onda kad uđete u more doslovno vas presiječe, možete biti 10-ak minuta, a onda opet na pretopao zrak. Uz sve to je puhalo tako da ni izlazak iz mora nije bio ugodan.
To su svjedočenja jednog dijela naše ekipe, dok je drugi dio “zbrisao” u Gorski kotar i osvježenje potražio u gustoj šumi Ravne Gore. Na suncu sasvim ugodno, ali u hladu je bio potreban dugi rukav. Ispada da je ugodnije bilo osvježiti se u Gorskom kotaru nego u moru, ali vrlo skoro neće nigdje biti ugodno. Saznajte zašto.

Neki će reći napokon, ali po današnjim prognostičkim materijalima ljeto je odlučilo “zagristi” punom parom. Današnjih oko 30°C koliko mjere postaje na Kvarneru smatrajte svježim vremenom, u usporedbi s onim što nas čeka. Prema kraju tjedna, za vikend te posebno u novom tjednu temperatura bi mogla prijeći 35°C u PGŽ, a ponegdje u Hrvatskoj i 40°C.
Srpanj je ove godine možda malo zakasnio što se vala vrućina tiče, ali one stižu. Recept je jednostavan: puno tekućine, izbjegavanje izlaganju suncu od 11 do 17h, lagana pamučna odjeća i puno strpljenja, jer svi znamo da jednom što dođe mora i proći. Upitno je samo kada će to biti, a ljeto tek sada ubacuje u “petu” brzinu.

Uživajte stoga u ovoj “svježini” do petka, a onda slijedi ekstremniji dio ljeta. Dobra je vijest da takvim temperaturama ni more neće moći “odoljeti” te će temperature mora ipak biti primjerenije dobu godine.

Sličan sadržaj