BURA PARALIZIRALA I OTOK KRK


Otočani žive također buran dan. Kataklizmičko ozračje uzrokovano olujnim, na trenutke i orkanskim vjetrom tijekom dana doslovce je paraliziralo dobar dio otoka Krka, a najžešći su udari, barem tijekom prijepodneva, bilježeni na sjevernom dijelu otoka odnosno u Omišlju i okolici gdje su registrirane i najveće štete.
Orkanska bura koja je na Krčkom mostu, doznajemo od meteorologa zaduženih za praćenje informacija s mjerne postaje na tom prometnom objektu, na trenutke dosizala brzinu od zapanjujućih 226 km na sat stanovnicima najsjevernijeg dijela Bodulije zadavala je dosta brige i stvarala probleme, a ponajviše na kompleksu omišaljske škole. Nakon što je snažan vjetar lani na tamošnjoj područnoj jedinici OŠ Fran Krsto Frankopan porazbijao stakla na hodnicima te porušio staklene stijene u prostoru predvorja, ovog je puta ceh izloženosti orkanskoj buri platila školska sportska dvorana, točnije rečeno – njen limeni krov.

U jutarnjim se satima krovni pokrov omišaljskog školskog sportskog kompleksa polako počeo kidati, a velike limene ploče s krova dvorane poput osušenog su lišća letjele desecima metara uokolo noseći sa sobom opasnost po ljude i okolne objekte. Odmah po saznaju da je »vrag odnio šalu« te da situacija, s nastavkom jačanja vjetra neizbježno izmiče kontroli, učenici su zbog sigurnosnih razloga pušteni kućama, a školu su potom »okupirali« pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Njivice koji su satima, boreći se presnažnim udarima vjetra, bezuspješno pokušavali sanirati stanje dvoranskog krova i zaustaviti njegovo daljnje »razljetanje«. Njihova nastojanja, nažalost, nisu urodila plodom a snaga prirode još se jednom pokazala jačom od one članova otočnih interventnih postrojbi koji su, shvaćajući svoju nemoć, u trenucima najjačeg udaranja vjetra mogli tek putem lokalnog radija pozivati Omišljane da ostanu u svojim domovima te da se ne izlažu opasnosti da ih na otvorenom prostoru zahvati neka od velikih, s školskog krova odnesenih limenih ploča.

Intervenciju njivičkih DVD-ovaca bespomoćno je s sigurne distance pratio i Serđo Samblić, ravnatelj otočne osnovne škole koji je strepeći za sigurnost ljudi koji su ondje nastojali »spasiti što se spasiti dade« u glavi već kalkulirao razmjere mogućih šteta.

– Ne brine me samo saznanje da smo izgubili krov dvorane već i činjenica da je ondje ne tako davno postavljen novi parter, parket koji će, ne uspijemo li brzo sanirati štetu koju je napravila bura sasvim izvjesno također stradati, prenio nam je zabrinuti Samblić od kojeg smo doznali i kako je tijekom jutarnjih sati nastava zbog vremenskih (ne)prilika bila prekinuta i u dobrinjskoj školi.

– Ondje na sreću vjetar nije načinio štete na školskoj zgradi ali je zbog pada stabla na električni vod i prekida elektroopskrbe nastava također morala biti zaustavljena i to stoga što je škola ostala bez grijanja, zaključio je ravnatelj otočne »megaškole« koji je, više no organizacijom nastave i drugih školskih aktivnosti, jučer posla imao oko koordiniranja prijevremenog autobusnog odvoza učenika iz spomenutih krčkih područnih škola.

Kako smo doznali od Dinka Petrova, zapovjednika JVP Grada Krka, u akciji su baš svi krčki profesionalni vatrogasci.

– Na terenu je svih naših šest timova, a digli smo i odrede DVD-a Njivice, Dobrinj i Vrbnik pa se u ovom trenutku istovremeno organizirano djeluje na čak desetak lokacija. Više ni ne brojim koliko smo intervencija odradili, a pozivi se samo redaju još od prethodne večeri, otkriva nam čelni čovjek krčke interventne službe koja u prigodama poput jučerašnjih uvijek ima najviše posla. Kako doznajemo, vatrogasci su u najvećem broju slučajeva radili na saniranju »opasnih krovova«, uklanjanju vjetrom oborenih stabala, pa čak i ispumpavanjima oborinskih voda koje su na pojedinim lokalitetima prodirale u pozemne prostorije stambenih i poslovnih građevina.

Tekst i foto: Novi list

Sličan sadržaj