Bura podignula kamion i prevrnula prikolicu kod Krčkog mosta, u Rijeci počinila i materijalnu štetu, na Kozali izmjeren udar od 87 km/h


Rijeka | Dražen Suvić

Jaka i olujna bura s orkanskim udarima, koja na Kvarneru puše od utorka navečer, tijekom noći na srijedu te u srijedu ujutro dobivala je na snazi.

U Rijeci bilo i štete

Prema službenom podatku s Kozale, izmjeren je udar od 87 km/h, što je samo 2 km/h od granice orkanskih udara vjetra. Bura je u gradu počinila i materijalnu štetu. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva odlomljenih grana, nekontroliranih kretanja kontejnera za smeće, a sa zgrade Teatra Fenice pali su dijelovi fasade. Nitko nije ozlijeđen.

Na riječkom aerodromu u Omišlju na otoku Krku, izmjeren je udar bure od 141 km/h. S automatskih postaja na Pljusak mreži izdvajamo Grižane sa 104 km/h, Grobnik 98 km/h, Cernik 97 km/h, Treskavac na otoku Krku s 93 km/h.

Najjače pod Velebitom

Tradicionalno je najvjetrovitije bilo podno Velebita, gdje je u Prizni izmjereno 175 km/h. Na Paškom mostu je izmjeren udar od 157 km/h, a olujnog vjetra bilo je i u Splitu.

Zabijelila se magistrala

Jak vjetar nosio je snijeg iz Gorskog kotara sve do istočnih predjela na obali pa je cijelo područje dobilo i snježnu dekoraciju, dok su zapadni predjeli imali tek povremeno prolijetanje snijega, što je bilo i najavljeno i očekivano, obzirom na položaj ciklone daleko na jugu Italije.

Najviše novog snijega u Delnicama

U Gorskom kotaru izmjeren je i novi snježni pokrivač. Prema mjerenju od 7 sati, najviše novog snijega palo je u Delnicama, 12 cm (ukupno 37 cm), Crnom Lugu 5 cm (ukupno 18 cm) te Pargu 2 cm (ukupno 28 cm).

Šibenik i Senj 1 cm

Položaj ciklone za snijeg više je pogodovao Dalmaciji iz koje stižu vijesti o statističkom centimetru izmjerenom na službenoj postaji DHMZ-a u Šibeniku, a padanja snijega uz dekorativno “brašnjenje” ima i na splitskom području te južnije prema Dubrovniku, kao i najvišim predjelima srednjodalmatinskih otoka, osobito Brača, gdje je na Vidovoj gori palo i 10 cm snijega.
Do statističkog centimetra stigao je i Senj, a unutar njegove županije (Ličko-senjske) samo je Gospić dobio zamjetniji novi pokrivač, 12 cm (ukupno 22 cm).
Tijekom jutra dojave o slabom snijegu stizale su i iz Istre, gdje je također bilo bure s udarima i do 100 km/h.

Smirivanje bure u četvrtak poslijepodne na Kvarneru

Kako odmiče srijeda tako i ciklona gubi na snazi uz tlak u centru u Tirenskom moru od 1008 hPa, što je i za 10 hPa više nego je to bilo s prvim satima srijede.
Zbog toga se na Kvarneru većinom razvedrilo, oblačnije je samo na južnim otocima te u gorju. Oborina nema nigdje na postajama iz PGŽ.

Trenutno snijeg pada u Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije, dok južnije od Makarske ima i susnježice.
Četvrtak će donijeti smirivanje vremenskih prilika u većem dijelu zemlje, jedino na jugu Hrvatske može biti kiše i susnježice, u Lici i Slavoniji snijega, a navečer snijega ponovno može biti uz dalmatinsku obalu, a bura će ojačati.

Na Kvarneru će bura slabjeti tijekom srijede poslijepodne, a do četvrtka poslijepodne će se i smiriti, kao i vremenske prilike.
Do kraja tjedna vrijeme u PGŽ bez nekih većih događanja, a za idući postoji sve veća vjerojatnost kiše uz zatopljenje.

Kod Krčkog mosta bura je demonstrirala svu svoju moć, poigravajući se s kamionom kao s igračkom. U jednom trenutku vozilo je sa zadnjom osovinom u potpunosti bilo u zraku, a prikolica mu još ranije prevrnuta.

Crikvenica

HAK, 21.3.2018. 15:04

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su;

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca i Obrovca);
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
državna cesta DC8 Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene;
državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježni nanosi);
Paški most;
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja (snježni nanosi).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3);
autocesta A7 na dionici Draga-Šmrika;
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;
državna cesta DC25 Gospić-Karlobag;
LC58107 Kraljevica-Križišće.

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na državnoj cesti DC500 na dionici Kršan-Boljun dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Sličan sadržaj