BURA “POMELA” KORZO, UDARI I PREKO 150 KM/H NA KRČKOM MOSTU, SNIJEG NA ZAVIŽANU

null
Ovakav naslov više bi odgovarao srcu zime, nego gotovo klimatološkom ljetu. Podsjećamo, za nešto više od 7 dana stiže nam klimatološko ljeto, a vrijeme ne samo da ne poprima ljetne karakteristike, nego smo se danas vratili u zimu. Stižu vijesti o snijegu na Zavižanu, a bura je otežala kako kopneni, tako i pomorski promet.
Počela je puhati negdje iza ponoći i vrlo brzo ojačala tako da je u prvom dijelu dana bilo i orkanskih udara vjetra. Osjetila se i u Rijeci, a čini se da mnogi ugostitelji nisu baš očekivali ovako jak vjetar, jer je bura nosila stolice pa čak i štandove, a jedan je završio u fontani na Jadranskom trgu. Na Krčkom mostu bilježeni su udari i od preko 150 km/h, u Omišlju preko 100 km/h. Bure je bilo i još ima i drugdje prema sjevernoj Dalmaciji, a prema najnovijim informacijama iz HAK-a situacija je sljedeća:
Samo za osobna vozila otvorene su:
– A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok,
– A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica,
– Jadranska magistrala (D8) od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene,
– D54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.
Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupna vozila), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Valbiska-Lopar i Stinica-Mišnjak i katamaranska Novalja-Rijeka.
Kiše u PGŽ nema nigdje, a slabljenje bure očekuje se do večeri. Temperature su još niže, u gorju ispod 10°C, a na Kvarneru nigdje ne dosežu 20°C.
Petak i općenito vikend nose povratak južnog strujanja, a s njime se vraća i mogućnost lokalno obilnijih oborina.
Sve je izglednije da ćemo svibanj i klimatološko proljeće ispratiti s nestabilnim i svježijim vremenom, a u Alpama može pasti i 50 cm snijega ovog vikenda.

Sličan sadržaj