ČAROBNI TEPIH… ILI BURA… E, TO JE IZAZOV

Sjećate li se prošlotjedne orkanske bure? Naravno, svima je u pamćenju još svježa slika vatrogasca koji je poletio na limu poput Sinbada na letećem tepihu! Snimka se munjevito proširila svijetom i postala hit dana na internetu. Istodobno, anemometar na Krčkom mostu izmjerio je udar bure brzine 66 m/s, što je oko 240 km/h! Time je oboren dosadašnji službeni rekord bure izmjeren na Krčkom mostu! A i u unutrašnjosti je bilo iznimno vjetrovito. Nažalost, takvi i slični ekstremni vremenski događaji sve su češći. Sjetimo se samo prošlogodišnjeg nezapamćenog snijega, ili pak ledom okovane splitske rive. Na tropske ljetne vrućine već smo i navikli. Nažalost, predviđa se da će u budućnosti takvih ekstrema biti još i više, što potvrđuje i nedavno objavljeni izvještaj Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

Upravo je i to razlog da su Ekstremne vremenske prilike i utjecaj na društvo tema ovogodišnjeg 3. znanstveno-stručnog skupa Meteorološki izazovi. Skup se od 21. do 22. studenoga održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva i suorganizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda i Geofizičkog odsjeka PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Skup okuplja stručnjake iz područja meteorologije i srodnih znanosti te onih djelatnosti koje su povezane s meteorologijom. Posebna se pozornost pridaje korisnicima meteoroloških informacija u svim aktivnostima, a tu su predstavnici medija, nastavnici, profesori te naposlijetku maturanti i diplomandi iz područja meteorologije. O meteorološkim ekstremima, njihovom predviđanju i ublažavanju posljedica, posebice u svjetlu klimatskih promjena raspravljat će međunarodno priznati stručnjaci. Tako će naš ugledni oceanograf i klimatolog Mirko Orlić, recenzent novog izvještaja IPCC-a, održati predavanje Klimatske promjene, podizanje razine mora i poplavljivanje obalnih područja. Talijanski klimatolog Filippo Giorgi, član IPCC-a, koji radi u Međunarodnom centru za teorijsku fiziku u Trstu govorit će o Hidroklimatskim posljedicama globalnog zatopljenja.

Osim nekoliko desetaka usmenih izlaganja i postera, održat će se i popularno znanstvene radionice. To su interaktivna edukativna znanstvena događanja s ciljem popularizacije meteorologije, a namijenjena su prvenstveno djeci i mladima. Evo ih redom: Mala meteorološka radionica, Meteorološka mjerenja u okviru DHMZ i GLOBE programa, Mala tv prognoza vremena, Mjerni sustavi i programska podrška u mreži automatskih meteoroloških postaja DHMZ, Od bure do prašinskog vrtloga, Meteorologija u filateliji, Kontrola kvalitete mjerenja koncentracija ozona u atmosferi i Usporedba vremenskih ekstrema u Hrvatskoj i SAD.

Aktivni sudionici na konferenciji su registrirani, no ukoliko želite poslušati zanimljiva predavanja ili pogledati neke od postera i radionica, dobro ste došli u četvrtak i petak, od 9 ujutro do kasnih poslijepodnevnih sati u Kraš Auditoriumu na zagrebačkim Ravnicama 48! Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski. Sve dodatne informacije dostupne su na poveznici: www.meteohmd.hr/konf/index.html.

Lovro Kalin / DHMZ

Sličan sadržaj