Četvrtak: Izražen pad temperatura (≥ 10°C), uz skromnu količinu oborina

201505212245-IR-EUR-MR-M

Posluživši kao lagana uvertira u ono što nas čeka u drugoj polovici tjedna, srijeda je uz grmljavinske pljuskove na području PGŽ prošla gotovo neprimjetno.

Današnji je dan, po svemu sudeći, bio prava prekretnica u svibanjskim bilježenjima, kako temperaturnim, tako i oborinskim.

Izravnim doticajem hladnog zraka koji pritječe sa sjevera Europe te toplog i vlažnog zraka koji se već tjednima zadržava nad južnom polovicom Europe započela je intenzivnija promjena vremena, prvenstveno u vidu fronte, a zatim i u obliku već svima dobro znane Genovske ciklone.

Prostrana Genovska ciklona glavni je trenutni kreator vremenskih uvjeta donoseći vlagu sa Sredozemlja najvećem dijelu srednje te jugoistočne Europe, pa tako i našim krajevima. Njezino daljnje formiranje i kretanje osjećat ćemo i tijekom narednih dana.

Što se tiče oborina, četvrtak nije bio posebice darežljiv za Primorsko-goransku županiju kao što je to bio slučaj za druge dijelove države.
Prema podatcima sa Pljusak.com, tijekom današnjeg dana na Kvarneru je palo doista malo kiše: U Rijeci i na otocima od 2-5 mm kiše, a u Gorskom kotaru 15-20 mm. Izdvaja se jedino Baška na otoku Krku sa zabilježenih 33 mm.
Još oborina svakako se očekuje tijekom petka i subote – obilnije količine mogle bi pasti u gorskim predjelima, dok bi otočka područja ponovno mogla ostati nešto zakinutija.

Ostatak Hrvatske, posebice Posavina te Zadarska županija, lokalno su tijekom četvrtka zaprimili i preko 80 mm kiše.

Temperaturni pad koji je uslijedio već tijekom jutarnjih sati bio je i više nego očit, ali vjerujemo da je ovakvo zahladnjenje i prestanak sparine mnogima godio.

Umjerena do jaka bura koja se tijekom dana dodatno razjačala do olujne jakosti hladan je zrak brzo proširila do perifernih dijelova županije na zapadu te dodatno intenzivirala osjet hladnoće.

Temperature su se snizile ponegdje i za više od 10°C.
Rab je ponovno zauzeo titulu najtoplijeg grada u županiji, ovoga puta sa skromnijih 22°C, a u stopu su ga slijedili Rijeka i Mali Lošinj s 21°C.
Temperaturni je šok najveći danak uzeo u Gorskom kotaru: Parg, kao i Delnice (mjerna postaja Velika Lešnica) je kao maksimalni iznos mjerio tek 15°C.

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna donosimo vam putem prognoza na našem Portalu, a sve detalje i aktualnosti pratite putem naše Facebook stranice!

Naslovna: Oblaci dominiraju našim dijelom Europe; Izvor: meteofvg

Sličan sadržaj