Ciklona donijela buru i oblake, vrlo malo oborina / Trajnija stabilizacija: Moguće temperature i do 20°C!

Clipboard01
Ciklona koja se u noći od ponedjeljka na utorak formirala nad Genovskim zaljevom, premještala se prema jugoistoku, sa Tirenskog nad Jonsko more.

Razlika u tlaku koji je stvorila između juga i sjevera Jadrana dovela je do jake i olujne bure na sjevernom Jadranu i dijelu sjeverne Dalmacije. Trenutno nad Jadranom sa sjeveroistoka jača anticiklonalni greben, što znači da su dani oblaka i oborina završili.

Od ove ciklone u PGŽ nije pala zamjetnija oborina. Uglavnom do 5 mm na Kvarneru, i to jugu, a u Gorskom kotaru do 10 mm. Njen utjecaj u Gorskom kotaru osjetit će se i tijekom četvrtka kada može biti slabih oborina, a uglavnom suho vrijeme očekuje se na Kvarneru.

Treba istaknuti da će biti vjetrovito. Mogući su i orkanski udari bure na istočnom priobalju. Bura će prolazno oslabiti u petak, ali se zato orkanski udari lokalno vraćaju već u subotu.
Unatoč buri, neće biti temperaturno hladno, ali će osjet hladnoće biti izražen. Temperature početkom idućeg tjedna na Kvarneru će nerijetko prelaziti 15°C, a u konačnici lokalno možda ponegdje dosegnuti i 20°C.
Druženje sa suncem i burom nastavit će si u prvoj polovici idućeg tjedna, a zatim će bura oslabiti, a temperature čak i dodatno rasti.

Stabilizacija i sunce, riječi su koje će obilježiti vrijeme u idućih 7 dana najmanje. Treba računati i na buru i na prilično visoke temperature zraka. Jednom riječju, proljeće!

HAK:
Zbog olujnog vjetra dionicama autocesta: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice-Kikovica, te državnom cestom D54 Maslenica-Zaton Obrovački smiju prometovati samo osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Bakra do Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (i. i II. skupinu vozila), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Mišnjak-Stinica, Stinica-Stara Novalja te katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Graf: Očekivana brzina vjetra na istočnom priobalju idućih dana, model Aladin HR, meteo.hr

Sličan sadržaj