Ciklona donijela obilnu kišu u Rijeci, glavnina oborina prošla

10675533_863193923711569_6610862762569660202_n

Ciklona s pripadajućim frontalnim poremećajem koja se tijekom ponedjeljka premještala iz Ligurskog mora, navečer je došla i do sjevernog Jadrana, donoseći grmljavinske pljuskove i lokalno obilnije oborine.

U Rijeci je tako, prema automatskim postajama, u samo sat vremena (iza 23h) palo i 30 mm kiše, a ukupno je tijekom ponedjeljka prema istom izvoru, u Rijeci palo i do 60 mm kiše.
Osim u Rijeci, oborina je bilo i u ostatku PGŽ, ali manje nego na riječkom području.

Položaj ciklone u 23:45h

Trenutno je glavnina oborina napustila Kvarner i sve se premjestilo nad Gorski kotar, dok je centar ciklone i dalje u sjevernom Jadranu. Grmljavinska fronta premješta se prema istoku.

U večernjim satima osim Kvarnera bila je zahvaćena i Istra, a dojave smo primali s istoka i juga regije. UPuli je palo preko 50 mm kiše.

Dalmacija je tijekom ove večeri ostala pošteđena nekih značajnijih uzbuđenja, ali je zato u noći s nedjelje na ponedjeljak bilo vrlo burno.
Supetrom na otoku Braču, prošetala se pijavica koja je počinila materijalnu štetu, ali je sve prošlo bez žrtava.

Tijekom utorka u PGŽ nastavit će se oblačno vrijeme s povremenom kišom, ali je glavnina oborina iza nas i više se ne očekuju veće količine oborina. Očekuje se i slabljenje vjetra.

U srijedu još u prvom dijelu dana oblaci i kiša, a zatim posvuda bar djelomično razvedravanje. Zbog vedrine, noćna će ohlađivanja postati izraženija, dok će danju biti ugodno vrijeme.

Kažu najnoviji modeli da bi do 25. studenog trebalo biti suho i djelomice sunčano. Nakon toga još je sve otvoreno. Iz izlaza u izlaz modeli razmještaju sustave i to dosta različito tako da se dooslovno iz zime uskače u jesen i dok se ne uspostavi trend modela nema smisla davati ni detaljniju prognozu nakon stabilizacije.

U dosadašnjem tijeku studenog na području Gorskog kotara u prosjeku je palo preko 150 mm kiše, a lokalno čak i duplo više od toga. Na Kvarneru otci su dobili preko 120 mm kiše, a na riječkom području palo je od 160 do 210 mm.

Sličan sadržaj