Ciklona Hrvatskoj donijela lokalno obilniju kišu i jača nevremena

image-download

Ušli smo u kalendarsko ljeto, no vrijeme u Hrvatskoj ovih prvih dana kalendarskog ljeta nije bilo ni blizu ljetno. Za to se pobrinula ciklona s pripadajućom frontom koja je cijeloj zemlji donijela bar malo kiše, lokalno izraženije nestabilnosti i pad temperature zraka.

Najviše oborine palo je tijekom utorka u poslijepodnevnim satima i noći na srijedu na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i sjeverozapadnom dijelu zemlje. U Pargu je palo 80 mm kiše, u Crnom Lugu 65 mm, a u Delnicama 55 mm kiše. Oborina preko 30 mm bilo je i u unutrašnjosti zemlje. Bednja, Ogulin, Slunj, Karlovac samo su neka od mjesta s preko 30 mm kiše, dok je na sjevernom Jadranu kiše uglavnom palo do 30 mm, s ponekom iznimkom.
Već u jutarnjim satima srijede, na sjevernom Jadranu započelo je razvedravanje koje se širilo prema istoku, a istodobno se fronta spuštala prema Dalmaciji, donoseći grmljavinske nestabilnosti.

Prvo je zahvaćen sjever Dalmacije, gdje je palo i do 20 mm kiše, a zatim se sve preselilo na splitsko i makarsko područje gdje bilo i izraženijih grmljavinskih nevremena. Na splitskom i makarskom području oborina je bila toliko intenzivna da su se stvarale bujice na prometnicama.
Posebno je dinamično bilo u Makarskoj, koja je u jutarnjim satima pogođena snažnim grmljavinskim pljuskovima, kojih je palo i 30-ak mm u kratkom vremenu te su vatrogasci imali i niz intervencija zbog poplavljenih privatnih i ugostiteljskih objekata, kao i poplava na prometnicama.
Kako je nevrijem bilo lokalnog karaktera, do podneva se situacija smirila, a fronta nastavila svoj put do Dubrovnika u poslijepodnevnim satima.
Na cijelom području Dalmacije s prolaskom fronte, došlo je do značajnog pada temperatura.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, tijekom srijede puhala je i bura koja je stvarala poteškoće u prometu.

U četvrtak u 8h, prema podacima DHMZ-a, obilne oborine u Dalmaciji pretočene u brojke izgledaju ovako: Dubrovnik 45 mm, Metković 39 mm, Makarska 35 mm. Nešto manje kiše, manje od 20 m zabilježeno je na splitskom području, a prema sjeveru oborina je bilo još i manje.

Fronta u Slavoniji, donijela je manju količinu kiše, uglavnom do 10 mm uz pad temperatura zraka.

U cijelosti je cijeloj Hrvatskoj fronta donijela osvježenje pa čak i zahladnjenje pa su i minimalne temperature u četvrtak bile razmjerno niske za doba godine. Zavižan 2°C, Gospić 4°C, Parg i Sl. Brod 6°C, Ogulin i Sljeme 7°C, Karlovac, Osijek, Varaždin i Pazin 8°C, Krapina, Osijek, Daruvar, Zagreb i Križevci 9°C, Bjelovar, Bilogora i Gradište 10°C, Rijeka 13°C, Šibenik i Ploče 14°C, Rab i Zadar 15°C, Senj, Makarska, Komiža i Split 16°C, Mali Lošinj 17°C, Lastovo i Dubrovnik 18°C, dok je najtoplija jutros bila Palagruža sa 19°C.

Sa sjevera nas je zahvatila anticiklona, tako da je u cijeloj zemlji, djelomice ili pretežno sunčano, jedino još u Slavoniji ima povećane naoblake.
Uglavnom stabilno vrijeme zadržat će se i do kraja tjedna. Ono što moramo naglasiti da će jutra biti hladna, dok danju će biti uglavnom vrlo toplo, možda ponegdje i vruće vrijeme. Mogućnost pljuskova malo će se povećati u nedjelju.

Naslovna: Premještanje fronte preko Hrvatske, u srijedu; Izvor: NASA

Sličan sadržaj