Ciklona u Hrvatskoj: Jugo i obilna kiša na Jadranu, rekordi u Zagrebu i na Zavižanu


Na vrijeme djeluje ciklona koja se formirala negdje na području Genovskog zaljeva i lokalno na Jadranu, a posebno na riječkom području donijela i vrlo obilnu kišu, a trenutno se spušta duž Italije prema jugu (naslovna).

Nedjelju je obilježilo jako jugo u Dalmaciji, koje je ponegdje, a posebno na srednjodalmatinskim otocima, imalo i olujne udare, zbog čega je promet morem bio otežan, a prema najnovijim informacijama i u prekidu.
Ništa bolja siuacija nije ni trenutno. Zbog olujnog juga, u prekidu su katamaranske linije: Rijeka- Rab- Novalja, Jelsa- Bol- Split, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Korčula-Hvar –Split, Split- Vis, brodske Rijeka- Mali Lošinj i Mali Lošinj-Unije-Susak, te trajektna Valbiska-Lopar.

Što se kiše tiče, osim Rijeke, o kojoj ćemo pisati kasnije, veću količinu kiše tijekom nedjelje dobila je srednja i južna Dalmacija, a lokalno je do 19:30h, prema podacima “Pljusak” mreže palo i do 50 mm kiše.
Unutrašnjost Hrvatske gotovo da ciklonu nije ni osjetila, kada govorimo o oborinama, na zagrebačkom području tek pokoji milimetar.
Temperature su naravno bile iznadprosječne, a upravo ta iznadprosječnost, po nekim pokazateljima i 13°C od prosjeka, zaslužna je i za dva nova temperaturna datumska rekorda. Rekorderi su Zavižan i Zagreb.

Jutros na Zavižanu najniža minimalna temperatura 3.6°C, što je čak za 11°C više od prosjeka. Sav snijeg se otopio.
U Zagrebu, na postaji Grič jutros je izmjereno 10.6°C, 13°C više od prosjeka.

S odmicanjem ciklone na jug Italije, jugo će slabiti, kao i što će kiša prestati te se tijekom ponedjeljka očekuje smirivanje vremena.

Jugo u Rapcu, foto: David Faraguna

Sličan sadržaj