Croatia osiguranje neće platiti štetu vlasnicima vozila: bura je viša sila!

Vlasnicima vozila oštećenih u naletima kontejnera Čistoće u orkanskoj buri u Rijeci i okolici prije gotovo dva mjeseca, točnije 11. studenoga 2013. godine, ovih su dana doživjeli novi šok kada im je Croatia osiguranje, kod kojeg je Čistoća osigurana za takve slučajeve, odbilo isplatiti odštetu pozivajući se na višu silu.

Među njima je i Boris Polić na čiju je opel vectru tijekom nevremena u Hreljinu naletio nepričvršćeni metalni kontejner za smeće, u vlasništvu KD-a Čistoća, oštetivši mu zadnji desni blatobran te kvaku na vratima vozila. Uočivši nastalu štetu Polić je događaj prijavio policiji, čiji su službenici, prema potvrdi koju mu je izdala PU Primorsko-goranska, utvrdili nastala oštećenja, kao i to da je kontejner u trenutku njihova dolaska bio naslonjen na vozilo. S potvrdom policije Polić se sa zahtjevom za odštetu obratio Čistoći.

– Ispoštovao sam čitavu proceduru koju za isplatu odštete zahtijeva Čistoća i bio uvjeren da neće biti nikakvih zapreka, tim više što je i u izjavi za Novi list glasnogovornica tog komunalnog društva istaknula da su osigurani za takve slučajeve. Neugodno sam se iznenadio kada mi je nedavno stigao dopis Croatia osiguranja koje odbija isplatiti odštetu, navodeći kako je bila riječ o višoj sili, kaže Polić.

U dopisu Croatia osiguranja koji potpisuje pravna zastupnica Mariza Morić stoji kako je ta osiguravajuća kuća, uvidom u dokumentaciju utvrdila da je oštećenje Polićevog vozila nastalo uslijed jake bure, kada je kontejner za smeće udario u njega, ali je istodobno otklonjena odgovornost osiguranika, odnosno KD-a Čistoća.

»Kako je uzrok tog štetnog događaja orkanska bura koja je taj dan puhala, a ne bilo koji propust na strani našeg osiguranika KD Čistoća d.o.o., nismo u mogućnosti naknaditi vam štetu jer se u ovom slučaju radi o višoj sili. Sukladno članku 1067., stavak 1 Zakona o obaveznim odnosima vlasnik se oslobađa odgovornosti ako šteta potječe od nekog nepredvidljivog uzroka koji se nalazio izvan stvari, a koji se nije mogao spriječiti, izbjeći ili otkloniti. Obzirom da ne postoji odgovornost našeg osiguranika KD Čistoća d.o.o. za nastalu štetu, ne može biti riječi niti o odgovorsnosti njegova osiguratelja« navodi se u dopisu Croatia osiguranja.

Polić smatra da je takvo mišljenje osiguravajuće kuće potpuno pogrešno.

– Orkanska bura u Primorju ne može biti viša sila. Osim toga, teško da je riječ o nepredvidivom događaju, budući da su orkansku buru na području Rijeke i okolice danima prije toga najavljivali meteorolozi. Kontejner je pritom bio osiguran samo kočnicom, bez ikakvih drugih mjera kojima bi se spriječilo da ga bura odnese na okolna vozila, ističe Polić, koji smatra da je riječ o taktici iscrpljivanja kojom osiguravajuća kuća želi smanjiti broj odštetnih zahtjeva.

– S obzirom da je u mom, kao i brojnim drugim slučajevima, šteta relativno mala, vjerojatno računaju da ćemo odustati od naših zahtjeva jer nam se ne isplati ići na sud za toliki iznos. Unatoč tome nemam namjeru odustati, kaže Polić.

Inače, prema objašnjenju pravne službe Autokluba Rijeka, za situaciju u kojoj je šteta na vozilu nastala nekontroliranim naletom kontejnera za smeće odgovara pravna odnosno fizička osoba kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti u skladu sa Zakona o komunalnom gospodarstvu i općim propisima za naknadu štete. Iz Autokluba dodaju i kako treba imati na umu da se odgovornosti istih utvrđuje po principu takozvane dokazane krivnje, što konkretno znači da treba dokazati čin propusta, odnosno neučvršćivanje kontejnera za smeće, zapisnikom policije ili komunalnog redarstva, kao i uzročnoposljedičnu vezu između propusta i nastanka štete.

Predsjednik Autokluba Rijeka Marijan Ćurković, međutim, ističe da u konkretnom slučaju ne može biti riječ o višoj sili.

– Da bi mogli govoriti o višoj sili to mora biti vanjski događaj koji se nije mogao predvidjeti, ni otkloniti, a u ovom slučaju niti jedan od ta dva uvjeta nije ispunjen. Događaj se mogao predvidjeti jer su meteorolozi prognozirali orkansku buru, a mogao se i otkloniti da je kontejner bio učvršćen. Dakle viša sila je tu više nego upitna, jer je bura bila predviđena, a kontejner se mogao dodatno učvrstiti kako bi se spriječio njegovo pomicanje pod naletima vjetra. Po mom mišljenju viša sila u ovom slučaju ne postoji, kaže Ćurković, dodajući kako njegove tvrdnje potkrepljuju i slučajevi iz sudske prakse u Hrvatskoj u kojima se vjetar, makar i olujni, kao što zna biti bura u primorskim krajevima, ne može smatrati višom silom. Ćurković smatra da je za nadoknadu štete odgovoran isključivo vlasnik kontejnera, u ovom slučaju KD Čistoća.

Naslovna: Ivona Ri (Razbijeno stražnje staklo u naletu kontejnera)
Tekst: Novi List

Sličan sadržaj