“Debeli” minusi u unutrašnjosti i gorju: Crni Lug -16, Varaždin -15, Zagreb -12°C

ad

Kombinacija mirne i tihe noći uz nešto vedrine dobitna je za velika ohlađivanja tijekom zime. Ako na to sve dodamo i snježni pokrivač na tlu, onda je potpuno razumljivo zašto su jutros gorski dio Hrvatske i dijelovi unutrašnjosti osvanuli s ekstremnim minusima.

Živa u termometru na postaji Crni Lug, na zapadu Gorskog kotara spustila se i do -16°C. U Varaždinu je mjereno i do -15°C, -13°C su mjerili Križevci i zagrebački aerodrom, -12°C Krapina, Zagreb (Maksimir), Karlovac i zanimljivo Zavižan.

Rekli smo već, takvom ohlađivanju pogodovao je i snježni pokrivač na tlu. Na spomenutim najhladnijim postajama, jutros su se mjerile sljedeće visine snijega: Crni Lug 82 cm, Varaždin 28 cm, Križevci 11 cm, zagrebački aerodrom 13 cm, Krapina 14 cm, Zagreb 16 cm, Karlovac 40 cm i Zavižan 136 cm.
Na vrhu je i dalje Begovo Razdolje gdje je u nedjelju ujutro izmjereno 158 cm.

U PGŽ nedjeljno jutro također je bilo hladno. Najviša minimalna temperatura izmjerena je u Malom Lošinju, a iznosila je 4°C. Slijedi Rab sa 1°C, Rijeka sa -1°C, U Paru -10°C, dok je najniža jutarnja temperatura izmjerena u već spomenutom Crnom Lugu.
Od službenih postaja u PGŽ čije minimalne temperature ne znamo, izdvojit ćemo izmjerene vrijednosti od 7h: Delnice -11°C, Kukuljanovo -3°C, Krk i Malinska 0°C, Bakar, Opatija i Crikvenica 1°C.
I na automatskim postajama u PGŽ mjerene su niske temperature. Bjelolasica (Zrnići) -12°C,Čavle -6, Cres i Rijeka (Pehlin) -2°C, Baška -1°C, Volosko 1°C.

Naslovna: Minimalne temperature, izvor: Pljusak.com

Sličan sadržaj