Delnice 42 cm snijega, slijede dvije (vrlo) hladne noći i jutra!


Višesatni snijeg u Gorskom kotaru napokon je popustio u subotu tijekom noći. Neslužbeno, prema dojavama koje imamo palo je i preko pola metra snijega. Na službenim postajama DHMZ-a, jutros u 7h, izmjeene su slijedeće visine snijega (PGŽ):

42 Delnice
36 Begovo Razdolje
35 Parg i Crni Lug

Od ostaka Hrvatske, više je palo samo na Sljemenu i Zavižanu (44 cm) pa možemo zaključiti da je Gorski kotar dobio najviše snijega.

Dobar snijeg pao je i na istočnom riječkom zaleđu, oko 20 cm, dok su ostali predjeli uglavnom dobivali oborinu nošenu burom, ponegdje uz tanji snježni pokrivač.

Pretočeno u milimetre, situacije što se oborine tiče, u PGŽ, izgleda ovako:

32 Delnice
30 Parg
23 Bakar
14 Mali Lošinj, Rab
7 Krk
4 Rijeka
3 Kukuljanovo

Kako se iz priloženog može vidjeti, glavnina oborina držala se Gorskog kotara i područja gdje nije bilo toliko bure, dok je riječko područje dobilo vrlo malo oborina, jer ih je jaka do olujna bura, s orkanskim udarima sušila.

Upravo je bura bila faktor koji baš previše nije dao spavati, a na riječkom području bilo je i materijalne štete zbog ponekog i orkanskog udara, a nije preživio ni naš anemometar na Pehlinu, kojem je bura slomila lopaticu za smjer vjetra.

Subota je donijela i nešto “zubatog” sunca, jer zbog hladnoće se baš i nije previše osjetilo.

I konačno temperature. Najniže jutarnje u gorju su bile od -7 do -3°C, na Kvarneru, uključujući riječko zaleđe, 0 do 7°C.
Najviše dnevne kretale su se u rasponu od -6 do -2 u gorju, na Kvarneru od 2 do 11°C.

Vedrina i pad bure bitan su faktor za ono što slijedi, a to je nagli pad temperature zraka. U 18:30 h, prema podacima “Pljusak” mreže, temperature se u gorju kreću od -7 do -3, a na Kvarneru od 0 do 7°C.

Tijekom iduće noći i jutra, temperatura se u gorju može spustiti i do -15°C, u zaleđu obale i ispod -5°C, a mnoga mjesta uz obalu u nedjelju bi mogla osvanuti s negativnm predznakom ispred vrijednosti temperature. Postojat će mogućnost poledice!
Slična situacija očekuje se i u noći na ponedjeljak, s time da bi tada najhladnija trebala biti noć, a prema jutru bi uslijedilo zatopljenje.

Naslovna: NASA

Raspored snježnih oborina

Crni Lug, Stiven Knaus

Štete od bure na Grobinštini, Đino Pilčić

Sličan sadržaj