Detalji promjene: U Gorskom kotaru obilniji snijeg, orkanski udari bure mogući i u Rijeci


Sinoptička situacija za ponedjeljak sredinom dana, DWD

SINOPTIČKA SITUACIJA

Sa sjeverozapada Europe spušta se dolina s frontalnim poremećajem, a na području Alpa očekuje se formiranje sekundarne ciklone koja će se ulaskom u Jadran, u noći na ponedjeljak produbiti.
Tijekom ponedjeljka ciklona će se premjestiti uz popunjavanje prema jugu Jadrana te dalje na jug Italije.

Zbog snage ciklone, očekuje se cijeli niz meteoroloških pojava koje će biti objašnjene u nastavku.

KIŠA – glavnina kiše na području Kvarnera očekuje se u prvom dijelu ponedjeljka kada lokalno može pasti do 100 mm kiše.
PLJUSKOVI S GRMLJAVINOM – većinom su mogući na otocima, osobito vanjskim.
SUSNJEŽICA – s padom temperature tijekom ponedjeljka susnježica se na riječkom području može spustiti i do 300 metara, ponegdje čak i niže od toga. Susnježica se očekuje i u Gorskom kotaru u pojedinim terminima utorka, kao i na najvišim predjelima zaobalja.
SNIJEG – U noći na ponedjeljak počet će snijeg u Gorskom kotaru kojeg do srijede u najvišim predjelima može pasti i preko 100 cm. U nižim predjelima i preko 30 cm. Snijeg se može spustiti i do 400 ili 500 metara u riječkom prigradu, s intenzitetom oborina lokalno i niže, ali bez veće mogućnosti za konkretniji pokrivač.
KIŠA KOJA SE SMRZAVA U DODIRU S TLOM – Sa zatopljenjem po visini u noći na srijedu lokalno je na području Gorskog kotara te na Učki i Ćićariji moguća i ova pojava.
VJETAR – Tijekom nedjelje zbog djelovanja toplijeg sektora ciklone puhat će umjereno do jako jugo, a u ponedjeljak, s premještanjem ciklone južnije, zapuhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Orkanski udari vjetra mogući su i u Rijeci.

 

Zbog vremenske prognoze i mogućnosti većih snježnih padalina već od danas je podignut stupanj pripravnosti zimske službe i to za područje Gorskog kotara, Šapjana i u zaleđu Crikvenice.

 

SLUŽBENA UPOZORENJA (DHMZ/METEOALARM)

UPOZORENJA

UPOZORENJA2

UPOZORENJA3

Ciklonu uživo možete pratiti ovdje

Sličan sadržaj